fbpx

Можливі злочини Порошенка може розслідувати лише ВРУ через процедуру імпічменту. ВІДЕО

Політика 15:38, 16.05, 2018

Згідно з Конституцією України та Регламентом Верховної Ради лише народні депутати можуть ініціювати процедуру імпічменту та розслідувати можливі злочини президента Петра Порошенка.

Про це заявив один з лідерів РУХУ НОВИХ СИЛ народний депутат Юрій Дерев'янко під час виступу з трибуни Верховної Ради 16 травня. 

"Парламент зобов'язаний ініціювати процедуру письмового подання ініціювання питання про усунення президента України Порошенка з поста у порядку імпічменту", – сказав він. 

За словами Дерев'янка, ЗМІ протягом останніх двох років оприлюднили величезну кількість фактів стосовно можливої корупції Порошенка, які потребують розслідування. 

"Ми чули від ЗМІ, в тому числі міжнародних, про так звані панамські офшори Порошенка, про афери при закупці палива для армії, про корупцію на закупках військової техніки, що виготовляється на заводах Порошенка, де він є безпосереднім бенефіціарним власником, про те, що впроваджена схема Роттердам+, яка дає надприбутки, в тому числі, можливо, президенту Порошенку", – нагадав депутат. 

Він додав, що також була інформація про закупку неякісних медичних автомобілів для армії в компаній, які пов'язані з Порошенком, про можливе володіння президентом незадекларованих зернових і крохмальних бізнесів у країні-агресорі, про факти, оприлюднені депутатом Онищенком. 

"Єдиний орган, який здатен і може, відповідно до Конституції і Регламенту, розслідувати можливі злочини Порошенка – це Верховна Рада", – підкреслив політик. 

Він пояснив, що керуючись статтями 93, 111 Конституції України, статтями 171 і 172 Регламенту ВРУ, нардепи зобов'язані внести письмове подання, як це вимагає Конституція і Регламент.

"Від кожного з нас залежить, чи будуть ці злочини розслідувані, чи ні. Цим не може займатись ні НАБУ, ні ГПУ, ні СБУ, ні МВС Це обов'язок парламенту", – звернувся Дерев'янко до депутатів. 

Він повідомив, що у вівторок вже поставили свої підписи під відповідним поданням 37 нардепів з різних політичних сил. 

За словами депутата, це перший важливий крок для зміни системи. Конституцією чітко врегульовані кроки, які потрібно зробити: 

1. Письмове подання 226 (нардепів). 

2. Обговорення у ВРУ за повною процедурою без включення в порядок денний цього питання.

3. Голосування за початок процедури імпічменту.

4. Створення тимчасової слідчої комісії.

"Це роз'яснення дав комітет Князевича, який дуже чітко сказав, як ми повинні рухатись крок за кроком", – додав Дерев'янко. 

Він також звернувся до громадян України, щоб вони контролювали, чи поставив кожен депутат свій підпис під цим поданням та яка позиція кожної політичної сили в цьому питанні. 

Нагадаємо, під час погоджувальної ради в понеділок, 14 травня, Юрій Дерев'янко заявив, що РУХ НОВИХ СИЛ розпочинає збір підписів народних депутатів для початку парламентської процедури відставки президента в порядку імпічменту.

На правах реклами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: