fbpx

"Можна було вислухати програму всіх дітей до кінця", – мистецтвознавець про конкурс юних виконавців

Культура 18:01, 06.04, 2017

Кандидат мистецтвознавства Зорина Валіхновська, щоб не травмувати дітей, запропонувала на музичних фестивалях запрошувати у члени журі студентів замість професорів.

В Івано-Франківській дитячій музичній школі № 1 ім. М. Лисенка протягом 31 березня  2 квітня проходив VIII Всеукраїнський конкурс юних виконавців імені М. Лисенка, в якому брали участь учні спеціалізованих мистецьких навчальних закладів України. Переможців визначали в трьох номінаціях: “Фортепіано”, “Струнно-смичкові інструменти”, “Сольний спів”. Конкурс проводився у два тури. Найбільше учасників було серед піаністів, і після першого туру, на якому було зіграно три твори, частину учасників відсіяли. Про це у Фейсбуці написала кандидат мистецтвознавства Зорина Валіхновська.

“Можливо, висококваліфіковане журі не знає, що за участь у конкурсі кожної дитини батьки сплатили благодійний внесок у сумі 220 гривень. Голова журі дуже делікатно сповістив результати першого туру, додавши фразу: “Вважайте, що ми помилилися”. Пане професоре, Ви не помилилися, Ви – прислужилися тим, хто Вас запросив. Дехто з організаторів конкурсу є вже пенсіонерами, але вперше за всю свою педагогічну діяльність підготували своїх конкурсантів, і їх треба було відзначити. Та попри все можна було вислухати програму всіх дітей до кінця, бо вони посилено готувалися і прийшли цілими родинами!!! Пане голово, Ви музикант, яким пишається Україна, мені прикро це говорити, але Вас просто використали в своїх цілях. Як нам, педагогам, після таких діянь дивитися в очі своїм учням, їхнім батькам, які ще й гроші заплатили, щоб Ви травмували їх? Чому Ви не дали шанс дітям проявити себе на другий день??? Чому такі умови – п’ять творів, можливо, достатньо трьох або й двох. Багато зусиль доклали учні та педагоги, адже ми займалися і у вихідні, бо уроку замало для такого об’єму творів. Діти могли цей час використати для себе, для того, щоб просто побути дітьми, оскільки у загальноосвітніх школах вони надзвичайно перевантажені! Я щиро дякую кожному своєму учневі і їхнім батькам за те, що вони ще й мають час ходити у музичну школу, а ті, що зробили конкурсну програму, – генії! Але Ви так легко обрізали крила цим геніям”,  написала мистецтвознавець.

Організатор конкурсу – департамент культури міської ради. Цього року з міського бюджету на його проведення витратили майже 40 тисяч гривень. З них: на друковану продукцію – 4290 грн, харчування учасників – 4400 грн, проживання запрошених членів журі  2800 грн, квіти  900 грн та премії переможцям конкурсу  27 600 грн.

Зорина Валіхновська відзначила, що її вихованці є переможцями багатьох конкурсів, в тому числі і всеукраїнських і міжнародних.

“У 2015 р. на Всеукраїнському конкурсі “Нові імена” у м. Київ за добре підготовлену вихованку мене – єдину серед педагогів України – було відзначено спеціальним дипломом. Я написала це про себе не для того, щоб возвеличитися, а щоб уточнити, що здобутки є, і я маю право висловити свою думку.
Тепер є багато інтернет-конкурсів, на які не потрібно їхати, а просто відсилаєш відео. Мої учні брали участь у цих змаганнях, де членами журі були представники 20 країн. Приємно, що дають декілька перших, других і третіх місць, а слабші отримують дипломи. А чому наші митці тримаються стандартів? Я би запропонувала проводити не конкурси (бо на рівні підсвідомості бажаємо, щоб хтось виступив гірше, адже переможець має бути кращим), а фестивалі, де учасники будуть в однакових умовах. Членами журі пропоную брати не професорів, а студентів консерваторій, інститутів, училищ, які завдяки своєму креативному мисленню зуміють оцінити кожну дитину і нагородити дипломами “за артистичність”, “за сценічну витримку”, “за технічну майстерність”, “за найкраще виконання кантиленного твору” і т. д. В такий спосіб ми подаруємо дітям надію і гарний настрій, а батьки будуть пишатися своїми геніями”,  вважає кандидат мистецтвознавства.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: