fbpx

Можна і потрібно: Супрун спростовує забобони, що пацієнта в лікарні не можна перевозити вперед ногами

Здоров'я 12:20, 20.09, 2018

Міністр охорони здоров'я Уляна Супрун у мережі Фейсбук розвінчала міф, що начебто не можна в жодному разі при госпіталізації пацієнта перевозити його на каталці або ношах ногами вперед. Бо так "виносять небіжчика" і це погана прикмета.

"Інколи віра в забобони перемагає здоровий ґлузд. Особливо дивує, коли спостерігаю віру в такі речі, як "погані прикмети", серед медиків – людей, які у прийнятті рішень мають керуватися фактами, доказовою медициною та бути експертами з логічного мислення",  пише Супрун.

Вона зазначає, що часто це відбувається за запитом самих пацієнтів чи їхніх родичів, а часто і за ініціативи медпрацівників. Вони можуть навіть робити непотрібні чи складні додаткові рухи, щоби розвернути пацієнта в іншому напрямку, але це жодним чином не йде на користь нікому.

Втім у всіх міжнародних протоколах, де йдеться про госпіталізацію пацієнта на каталці чи ношах, є лише одна рекомендація – транспортувати людину вперед ногами. Ця рекомендація зазначена майже у всіх ґайдлайнах чи базовій літературі і стосується транспортування пацієнтів як і до будівлі лікарні (https://goo.gl/ixYwBm), так і всередині (https://bit.ly/2nvNzi3). І на це є важливі причини:

  • Це знижує ризик травмування людини, адже медики часто рухають каталку дуже швидко та можуть зачіпати нею стіни, меблі чи інші предмети.
  • Така позиція допомагає самому пацієнту бачити напрямок, куди його везуть, наприклад, це вказано в ґайді Британської служби охорони здоров’я (https://bit.ly/2nvNzi3).

Супрун додає, що у  всьому світі перевозити пацієнтів ногами вперед – усталена практика.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: