fbpx

Муніципальний ЦСМ помер. Хай живе ЦСМ! – у Франківську створюється альтернативне мистецьке об'єднання

Культура 19:44, 08.08, 2016

Перформанс-похорон муніципального Центру Сучасного Мистецтва у Івано-Франківську саме сучасне мистецтво не поховав, а навпаки – проявив і розбурхав.

Сьогоднішня мистецька акція у ЦСМ підсумувала трирічний етап, коли муніципальний Центр очолював художник, мистецтвознавець Анатолій Звіжинський.

Показовий – з вогником і музикою  похорон Сучасного Мистецтва в комунальному ЦСМ франківські художники вважають початком Вільного Центру Сучасного Мистецтва. Саме такий задекларували на сьогоднішньому похороні, якому передувала зустріч ініціативної групи зі створення ЦСМ на громадських засадах.

Екс-директор муніципального Центру Сучасного мистецтва Анатолій Звіжинський:

– ЦСМ починався на початку 2000-х, коли Ігор Панчишин (художник, архітектор, учасник "Станіславського феномену", ініціатор та організатор мистецького бієнале "Імпреза" у Франківську – ред.) намагався оформити це поняття "Центр Сучасного Мистецтва" в Івано-Франківську у дієву структуру. Початок був покладений. І після півтора року роботи з управлінням культури мерії ми все-таки юридично оформили таку структуру. І це, як на мене, важливо. Важливо робити такі центри саме у державних та муніципальних структурах. Бо сучасне мистецтво у нас досі залишається нелегітимним на державному рівні – немає музеїв СМ, немає галерей СМ. Приватні – є, а державних – немає. Доки ми якось не пояснимо нашим державним мужам, управлінцям, що світ змінюється, що це вже навіть не потреба дня, а очевидність, то так і будемо, що називається, боротися.

Одним із завдань ЦСМ у Франківську було вплинути на політику – і на естетичну політику, і навіть на логістичну політику влади міста. В місті це, здавалося, робити буде легше, ніж у масштабах країни. Але виявилося, що ні. Тому ЦСМ мусить існувати в якійсь іншій, аніж муніципальний центр, формі. У такій, яка дозволить мистецтву жити, розвиватися, ставити питання, шукати відповіді, і так – епатувати.

Художник, автор мистецького циклу зустрічей-діалогів "цСмО'БЄКТ9116" в муніципальному ЦСМ Мирослав Яремак:

– Всі ці процеси, які сталися із ЦСМ, а також із моїм мистецьким процесом, я розціню як вплив на свободу слова зараз у Івано-Франківську і вимагаю сатисфакції від учасників, від тих осіб, які спричинилися до такого стану. Всі ті запрошені особи, які були запрошені мною до діалогу, – а це художники, головний архітектор міста, міська влада, – запрошую їх бути активними і активованими. Наші діалоги відбуватимуться і надалі. Особливо запрошую до діалогу пані Загурську, директора Департаменту культури Івано-Франківського міськвиконкому. Я хотів би почути оцінку теперішньої ситуації також і від новоспеченого директора муніципального ЦСМ.

Художниця, фотограф, член НСХУ та НСФХУ Таня Павлик:

– Для багатьох митців дивне призначення керівника ЦСМ сприймається як попрання можливості вільно творити. Я не належу до сучасного мистецтва, моя творчість – це традиційне мистецтво, але я завжди вболіваю за мистецтво справжнє. Тому готова долучитися до того, щоби ЦСМ жив і живив нас усіх.

Фотограф, член НСФУ, володар багатьох міжнародних нагород, зокрема стрічок FIAP та EFIAP Ярема Проців:

– Ми поховали сьогодні нашу рідну дитину – ЦСМ. Дитина тільки піднялася на ноги, а світ такий злий. І злі сили звели до домовини наш Центр Сучасного Мистецтва. Але ми віримо в реінкарнацію. Ця дитина ще втілить Сучасне Мистецтво в іншій формі, можливо, у кращій формі – з точки зору можливостей і реалізації потенціалу. ЦСМ прийме іншу форму у Франківську і житиме. І ті люди, яким цікаво робити мистецтво, однозначно, згуртуються і робитимуть його.

Художник, режисер Івано-Франківського обласного театру ляльок, учасник робочої зустрічі зі створення "Вільного ЦСМ" Ростислав Котерлін:

– Зараз складно сказати, яку саме форму прийме не муніципальний Центр Сучасного Мистецтва в Івано-Франківську. Є ідея продовжувати ту діяльність, яку досі робив муніципальний ЦСМ. Бо у КП ЦСМ буде вже ребрендинг і новий директор, і це вже буде щось зовсім інше, ніж те, що ми знали досі.

Сьогодні збиралися люди, які мають досвід, які хотіли обговорити шляхи подальшої діяльності нового, іншого ЦСМ,  можливо, це буде відкрито для всіх потім. Ми зібралися, щоби сама ідея вільного мистецтва тривала далі. Щоби обговорити подальше життя Центру Сучасного Мистецтва. Зійшлися на тому, що формально він може існувати у форматі громадської організації – щоби займатися проектами, шукати кошти, є багато грантових програм, є спільнокошт, є різні способи знайти можливість працювати далі.

Ми всі довіряємо Анатолію Звіжинському. Він за цих три  роки вклав дуже багато праці, сил, коштів, щоби ЦСМ у Франківську виглядав достойно. Ілюстрацією того, наскільки була якісна робота, є та кількість людей, яка відгукнулася і відреагувала на цю подію – похоронний перформанс. Думаю, це сталася якраз вона – реінкарнація. 

Те, що відбувається, я би не називав конфліктом. Це своєрідний проявник ситуації. Була на своєму місці людина-професіонал – Анатолій Звіжинський. А його вирішили замінити аматором – сталося таке глибоке аматорство. Керівництво міста, чи хто там ініціював це нове призначення, зробило відвертий плювок в сторону найбільш активних, найбільш творчих людей міста. Залишати все це так не можна. Тому ЦСМ буде тривати в інший спосіб. Буде життя. І в ньому не буде місця цьому псевдопатріотизму, за фасадом якого відбувається некрасива підкилимна "мишача возня" і задатки вільного мистецтва, вільних ідей заміняються на щось таке тупе, про що у XXI столітті говорити взагалі дивно.  

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: