fbpx

Музейники Прикарпаття відвідали садибу відомого майстра Дмитра Шкрібляка. ФОТО

Культура 17:47, 17.05, 2016

На запрошення народної майстрині Олени Шкрібляк музейники з Коломиї, Косова, Криворівні, Яблуниці, Верховини відвідали "Оседок родини Шкрібляків" в Яворові Косівського району,

Відвідувачі мали унікальну нагоду побувати в музеї-садибі батька майстрині Олени Шкрібляк, заслуженого майстра народної творчості, члена спілок художників та народних майстрів, лауреата премії ім. Катерини Білокур Дмитра Шкрібляка, йдеться на сторінці Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття У Фейсбуці.

 У майстерні досі зберігаються його різці і долота та остання, незавершена робота митця. Зустріч відбулася символічно напередодні Міжнародного дня музеїв та була пов'язана з цьогорічною темою "Музеї та культурні ландшафти".

Шкрібляк Дмитро Федорович (20.10.1925 – 14.04.2008) – видатний народний майстер різьблення Гуцульщини ХХ ст.; правнук класика гуцульської різьби Юрія Шкрібляка, член НСХУ (1976), лауреат премії ім. Катерини Білокур (1995), заслужений майстер народної творчості України (2003). Різьбі навчався у свого батька, відомого різьбяра Федора Миколайовича Шкрібляка. Працював вдома, займався столяркою, виконував приватні замовлення.

З 1965 – учасник виставок, де неодноразово отримує нагороди та відзнаки. У своїй творчості наслідує та продовжує родинні традиції ремесла, технічні та декоративні прийоми. Власний почерк митця – глибока рельєфна різьба, оригінальні орнаментальні мотиви, надзвичайний самобутній композиційний дар дали світові одного з кращих майстрів сучасності. Працював у техніці «сухої» плоскої різьби, глибокої різьби, рельєфної різьби, інкрустації, інтарсії, випалювання. 

У Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Й. Кобринськогозберігається біля 100 робіт майстра. 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: