fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Політика
  • "Ми б уникнули крові, якби в Україні діяв закон, який би врегульовував повноваження президента", – Дерев’янко

"Ми б уникнули крові, якби в Україні діяв закон, який би врегульовував повноваження президента", – Дерев’янко

Політика 17:27, 07.12, 2017

В Україні і досі немає закону, який би врегульовував повноваження президента, а це є порушенням норм Конституції, згідно з якою органи влади повинні здійснювати свої повноваження виключно на підставі закону. Необхідно, щоб була прописана процедура складання президентом своїх повноважень у разі вчинення державної зради чи злочину.

Про це заявив народний депутат України Юрій Дерев’янко в ефірі програми "На часі" на 402 каналі. 

"Згідно з Конституцією, Парламент, Уряд, Генеральна прокуратура, Конституційний Суд, Президент України є органами влади і повинні працювати виключно на підставі закону. В Україні є закон про Верховну Раду, про Кабінет Міністрів, про прокуратуру, але до цього часу не маємо закону, який би врегульовував повноваження Президента. Зараз ми керуємося законом УРСР 1991 року, який є застарілим",  розповів нардеп. 

У Верховній Раді Юрій Дерев’янко зареєстрував законопроект 7248, який передбачає не тільки те, щоб президента можна було за допомогою процедури імпічменту відправити у відставку, але й унормування і врегулювання законного функціонування цілої інституції під назвою "Президент України".

"Мій законопроект, який я зареєстрував, так і називається "Закон про Президента України, а також про дострокове припинення його повноважень". Немає значення, який президент – чи Ющенко, чи Янукович, чи Порошенко, – важливо, щоб у разі вчинення державної зради чи злочину була прописана процедура складання ним своїх повноважень. Відсутність цього закону, коли президентом був Янукович, призвела до кровопролиття і величезних людських втрат. Ми сплатили велику ціну за те, що президенти порушували закон і Конституцію",  розповідає народний депутат. 

Президент Петро Порошенко потихеньку узурпує владу, здійснює функції, які не прописані в Конституції. 

"Він зараз розуміє, що його рейтинг падає, адже більшість обіцянок, даних перед виборами, не є виконані. І зараз Порошенко намагається в такий спосіб вибудувати фундамент майбутніх президентських виборів. Тому, коли ми говоримо про такі загрози, то тим більше зараз важливо, щоб такий закон був прийнятий",  говорить Юрій Дерев’янко. 

Чи ухвалить Верховна Рада такий закон, залежатиме від того, наскільки люди захочуть цього. 

"В минулій каденції був дуже непопулярний закон про люстрацію. Я був його автором. Але коли люди почали вимагати, щоб цей закон був ухвалений, то зрештою він був прийнятий. Люстрація й імпічмент – це вимоги Майдану. Тому коли ми зараз говоримо про закон, який би врегульовував повноваження президента, то я вважаю, що він дуже потрібний",  каже нардеп.

На правах реклами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: