fbpx

Про Франківськ говорили у Давосі: на Форумі представили проект "Промприлад.Реновація"

Суспільство 18:18, 25.01, 2019

Вчора, 24 січня, виконавчий директор "Промприлад. Реновація" Юрій Филюк на Всесвітньому економічному форумі у Давосі презентував франківський проект та подискутував щодо професій майбутнього та про креативні індустрії.

Цього року Ukraine House Davos був представвлений на Форумі з програмою: інвестиційні, технологічні та креативні можливості в країні.

Українці Дарія Шаповалова, Ігор Ліскі та Юрій Филюк взяли участь у панельній дискусії "The Future of Work: Opportunities in Creative Industries" (Робота майбутнього: Можливості креативних індустрій).

Іванофранківець Юрій Филюк розповів про місцеву ініціативу "Тепле місто".

"Ми зрозуміли, що для того, щоб бізнес просувався, потрібно змінювати загальні правила вдома, у моєму місті. Ми почали різні процеси, зокрема започаткували платформу "Тепле місто", до якої долучилося близько 50 компаній, які підтримують нас інституційно. Що важливо, ми почали створювати нові моделі взаємодії бізнесу та громадянського суспільства, самостійні, прибуткові моделі, які допомагають вирішувати загальні проблеми усього суспільства загалом", – зазначив Филюк.

"Ми використовуємо креативність для трансформації міста. Ми віримо, що у кожному розвинутому суспільстві є баланс у трикутнику "влада – громадянське суспільство – бізнес". Власне, ми намагаємося збудувати нові зв’язки та знайти нові підходи", – сказав Юрій.

Він також розповів про громадський ресторан "Urban Space 100", як він функціонує та яким чином робить внесок у розвиток суспільства. Зокрема, кожні три місяці прибуток розподіляється у рамках ґрантової програми. Головне, щоб учасники пропонували проекти, які принесуть користь Івано-Франківську.

"Це свого роду пряма демократія, і вона працює. Інші міста виявляють неабияку цікавість. Ми отримали більш як 250 запитів з різних країн на цей проект. Першу франшизу відкрили лише місяць тому у Києві "Urban Space 500". Але ми мали запити із Сан-Франциско, Берліна, Торонто. Це той український продукт, на який є попит і в інших країнах", – поділився Юрій.

Модератор панелі Готьє Вассер (Gauthier Vasseur) зазначив, що такі громадські простори вже давно не новинка в Америці, та попросив розповісти про особливості саме Івано-Франківська. Филюк розповів про ще один важливий для міста проект "Промприлад.Реновація".

"Ми створюємо нову екосистему, на перетині альтернативної освіти, сучасного мистецтва, нової економіки та урбаністики. Ми запросили сюди представників бізнесу, культури, освіти і зініціювали взаємодію між ними, – сказав Юрій. – Власне, ми об’єднали багатьох людей, і ця співпраця робить процес інклюзивним. І для нас важливо не будувати закриту систему, а це повинна бути точка в суспільстві, яка активує усе суспільство. Ми звертаємо увагу на те, щоб надавати можливість усім для саморозвитку".

Модератор погодився, що таким чином Франківськ не просто бере ідеї з Америки, а працює з тим, що є. Франківець уточнив, що досвід інших країн теж переймається, але наразі намагається працювати з тими ресурсами та потенціалом, що є в наявності.

"Я вірю, що високий рівень довіри веде до кращої співпраці. Не кожен відразу може розгледіти свій потенціал, але співпраця веде до синергії", – додав Юрій.

Учасник дискусії та інвестор проекту "Промприлад.Реновація" Ігор Ліскі зауважив, що в інших успішних країнах, як США чи Франція, думають про інвестиції на державному рівні, є гранти та підтримка. А в Івано-Франківську цей проект є інфраструктурним винаходом для креативної індустрії. Важливо, що державна підтримка для цього проекту відсутня.

Юрій Филюк вважає одну з найбільш важливих професій майбутнього – це "будівельники” громад. Це люди, які можуть знайти спільну мову між усіма зацікавленими сторонами.

"Як я бачу, в Україні великий бізнес досі не бачить достатньо потенціалу у співпраці з громадянським суспільством. І навпаки, люди бачать лише дуже обмежені можливості співпраці з бізнесом. Але в них є величезні можливості", – наголосив Филюк.

"Ми не орієнтуємося на творення нових креативних індустрій, а ми намагаємося зробити індустрії креативними",  додав іванофранківець.

Нагадаємо, вперше за історію World Economic Forum-2018 у 2018 році працював Ukraine House Davos (Український дім у Давосі). Це ініціатива українських бізнесів, асоціацій та організацій – всі об’єдналися, щоб отримати нове сприйняття України світовою спільнотою.

Довідково про інших учасників панелі:

Дарія Шаповалова – українська журналістка і телеведуча, засновниця та креативна директорка міжнародного тижня моди "Mercedes-Benz Kiev Fashion Days" у Києві, засновник сайтів Fashionweek.kiev.ua та Dariasdiaries.com, посол України на style.com і відеодиректор французького сайту Nowfashion.com. У 2014 році Дарія увійшла в рейтинг 500 найвпливовіших людей світу моди за версією сайту Business of Fashion.

Ігор Ліскі – голова ради директорів компанії "Ефективні інвестиції".

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: