fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Суспільство
  • "Ми не слідчі органи, щоби встановити, чи вчителька школи №2 є сепаратисткою", – Наталія Микула, начальник управління освіти Івано-Франківська

"Ми не слідчі органи, щоби встановити, чи вчителька школи №2 є сепаратисткою", – Наталія Микула, начальник управління освіти Івано-Франківська

Суспільство 12:10, 23.03, 2015

Наразі призупинена робота комісії управління освіти Івано-Франківська, яка мала з'ясувати суть конфлікту між учнями школи №2 та вчителькою географії, яка дозволяла собі зневажливі висловлювання в бік України та звеличувала Путіна й Сталіна на своїх уроках.

З 6 березня у відповідь на письмову скаргу вчительки георгафії івано-франківської школи №2 Наталії Боронило та клопотання дирекції школи в управлінні освіти Івано-Франківського міськвиконкому створена комісія, яка вивчає ситуацію у навчальному закладі.

"Батьківська делегація школи №2 приходила до мене на особистий прийом,  повідомила начальник управління освіти Наталія Микула. – Батьки були налаштовані доволі радикально – щоби ми звільнили вчительку. Я пояснила, що маємо діяти в рамках чинного законодавства".

Чинне законодавство не дає повноважень управлінню освіти, повідомила Наталія Микула, оцінювати висловлювання вчительки. Так само, як і відсторонити її на час конфлікту від викладання.

"Я дала запит в юридичну службу, чи можу відсторонити від викладання педагога. Відповідь: юридичних підстав у цій ситуації немає. Відсторонити від викладання вчителя за сепаратизм, як наполягають батьки, можливо тільки на підставі рішення суду чи за постановою слідчих органів на час слідства",  стверджує пані Микула.

"Ми не можемо зі своїми повноваженнями вчительськими встановити, сепаратизм це чи не сепаратизм. Як начальник управління освіти я не маю повноважень доводити,  що там був сепаратизм у її висловлюваннях, чи робити висновок,  що не був. Я можу з'ясувати, чи вона методично правильно проводила уроки, чи допускала помилки як вчитель. Але чи вона сепаратистка, я не можу сказати",  пояснює начальник управління освіти. 

Голова комісії управління, яка з'ясовує суть конфлікту в школі №2,  заступник начальника управління освіти, вчитель-історик, правознавець Світлана Уварова. У її складі – головний спеціаліст управління, вчитель історії і правознавства, який контролює стан викладання географії в школах міста Ігор Валько, ведучий інспектор школи №2 Тамара Жилюк, а ткож психолог і юрист управління освіти.

За словами Наталії Микули, комісія своє у школі №2 відпрацювала. Провели анкетування учнів і анкетування вчителів. Видали аналітичну довідку за результатами психологічного обстеження в системі "учень-вчитель" і "вчитель-вчитель" в школі №2. 

Психологи складали питання в такий спосіб, щоби найточніше з'ясувати, що саме відбувалося. Наприклад, про те, що вчителька географії Наталія Боронило казала на своїх уроках, що Путін геній і недооцінювала український народ – "так" відповіли 25% опитаних учнів. Негативні висловлювання вчительки стосовно України підтвердили 17% дітей.

"Це був перший крок. Другий – зустрічалися юристи і психологи з педколективом школи №2. Відібрали офіційні пояснення у директора школи. Директор також написав характеристику вчительці. Ще одну характеристику написало методоб'єднання управління освіти,  продовжує Наталія Микула.  Але нам би хотілося також детально послухати вчительку. А вона все ще перебуває на лікарняному".

Начальник управління освіти вважає, що цим конфліктом у школі №2 мають зайнятися компетентні силові структури.

"Є відповідні органи – МВС, СБУ, – які питанням сепаратизму безпосередньо займаються, вони мали би кваліфікувати дії і висловлювання педагога й дати нам свій висновок",  наполягає пані Микула.

Відтак конфлікт у школі №2 "заморожений". Так само як і робота комісії управління освіти. "Чекаємо виходу вчительки з лікарняного. Тоді будемо продовжувати бесіду і роботу комісії",  підсумувала начальник управління.

За словами Наталії Микули, вчителька сама має прийняти рішення. Якщо вона готова далі працювати в цій школі, то визначитися з тим, як вона це буде робити.

Як писав КУРС, наприкінці лютого  на початку березня у франківській ЗОШ №2 стався скандал. Діти збунтувалися проти вчительки географії, яка на уроках розповідала про свою прихильність до сепаратистів, принижувала українців і звеличувала Путіна й Сталіна.

Школярі влаштували Наталії Боронило "коридор ганьби", на який вона відреагувала публічними звинуваченнями в соцмережі вчительського та учнівського колективу школи. І наступного ж дня пішла на лікарняний.

Батьківські збори школи №2, в яких взяли участь понад сотню батьків, вирішили звернутися до прокуратури з вимогою порушити проти вчительки-сепаратистки кримінальне провадження за статтею 161 Кримінального кодексу України – розпалювання міжнаціональної ворожнечі. 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: