fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Суспільство
  • "Ми що, новий Радянський союз будуємо?" – громада Устеріків на сесії обласної ради домагалася виходу з Білоберізької ОТГ

"Ми що, новий Радянський союз будуємо?" – громада Устеріків на сесії обласної ради домагалася виходу з Білоберізької ОТГ

Суспільство 16:06, 09.12, 2016

На сесії Івано-Франківської обласної ради обговорили питання "Про перспективний план формування територій громад області" в частині врегулювання ситуації з визначення статусу села Устеріки Верховинського району.

"Зараз у нас триває реформа децентралізації влади, і основний її принцип – добровільність. Ситуацію навколо села Устеріки ми розглядаємо уже 4 місяці, і соціальна напруга у селі дедалі більше зростає. Потрібно якось ситуацію вирішувати. Напередодні сесії на комісії були усі зацікавлені сторони, усі дійшли того, що питання треба врегулювати. Ми спільно напрацювали проект рішення", – виступив голова постійної депутатської комісії облради з питань регіональної політики, децентралізації та розвитку місцевого самоврядування, депутат від "Батьківщини" Василь Мельничук.

"Ми всі погоджуємося, що громада села Устеріки не входила до складу ОТГ. Я брав участь у засіданні сесії Верховинської районної ради, то у них така ж сама позиція у цьому питанні. У нас виникне серйозна проблема з фінансуванням закладів освіти і охорони здоров’я Устеріківської сільської ради. Найкращим виходом із ситуації буде виділення субвенції із Білоберізької ОТГ до Верховинського районного бюджету на фінансування бюджетних установ Устеріківської сільської ради",  запропонував заступник голови облради Василь Гладій.

"На жаль, ми можемо отримати "Устеріки №2"  у нас зараз є село Брустурів, яке має входити у Космацьку ОТГ. Громада уже зібрала третину підписів громадян, які взагалі не знали, що йдуть на вибори",  виступила депутат від партії "ВОЛЯ" Ольга Галабала. Вона запропонувала винести на обговорення питання про визнання роботи Офісу реформ на Прикарпатті незадовільною.

Галабала зазначила, що працівник Офісу реформ Марія Баран у неділю на громадських обговореннях у селі назвала громаду села Брустурів бидлом.

Голова ОДА Олег Гончарук пообіцяв розібратися у ситуації і доповісти депутатам.

На що запропонував визнати роботу голови ОДА у цьому плані незадовільною депутат-свободівець Василь Скрипничук.

"Є проблема у селі Устеріки. У нас не було виборів, не було рішення про об’єднання з Білоберізькою ОТГ. Це рішення сфальсифіковано. Ми зверталися до обласної ради, зверталися до Гончарука, реакція ніби є, але рухів нема. Закон про об’єднання є, а про вихід – нема. Ми що, новий Радянський союз будуємо? Ми готові об’єднуватися, але не з Білоберізкою. Ми не є сепаратисти, але дайте нам добровільно об’єднатися з тими, з ким ми хочемо",  взяв слово представник громади.

Врешті більшістю голосів рішення прийняли. Частково врахували пропозиції.

Доручили Івано-Франківській ОДА подати на наступну сесію обласної ради проект змін до "Перспективного плану об'єднання громад" у частині виключення села Устеріки зі складу Білоберізької ОТГ.

Рекомендували Білоберізькій об’єднаній громаді надати субвенцію Верховинському районному бюджету для утримання бюджетних об’єктів села Устеріки.

Голові Білоберезької ОТГ рекомендували не чинити дій щодо ліквідації Устеріківської сільської ради. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: