fbpx

Микола Палійчук: "У світі дороги ремонтують в кредит. Але така схема не вигідна чиновникам"

Політика 12:47, 03.06, 2018

Є добра світова практика: брати кредити під будівництво доріг. А з коштів, які є в дорожньому фонді області, можна платити відсотки. І це цілком реально.

Про це в ефірі "Актуального інтерв’ю" на ОТБ "Галичина" заявив керівник фракції "УКРОП" у Івано-Франківській обласній раді, голова комісії з питань бюджету, фінансів та податків Микола Палійчук.

"Івано-франківська область готова бути пілотною у такому проекті. За рік, максимум за два ми можемо зробити усі дороги державного і місцевого значення. Протяжність місцевих шляхів на Прикарпатті – трохи більш як 3 тисячі кілометрів. Світ давно придумав розумні схеми, які треба впроваджувати в Україні. Та нашим чиновникам вони не вигідні. Адже в дорожньому будівництві найкраще сховати гроші. Бо скільки ям хто полатав, скільки снігу почистили – ніхто не порахує", – зазначив укропівець.

За словами Миколи Палійчука, все це призводить до систематичних акцій протесту. Коли люди у відчаї  перекривають дороги, вимагаючи ремонту.

"Іноді такі акції мають успіх, ями латають. А іноді не закінчуються нічим. А незручності несуть люди, які не причетні ані до ремонту, ані  до будівництва доріг. Цього року дорожній фонд області, яким розпоряджається адміністрація, складає 278 мільйонів. Це навіть не 100 тисяч на 1 кілометр. А щоб зробити якісну основу дороги, потрібно щонайменше 4 мільйони. Таким чином, нам на область треба приблизно 12 мільярдів. До прикладу, дорога Делятин – Яблунів. На неї планували виділити 120 мільйонів. З цих грошей основу можна було зробити. Та потім адміністрація зменшила цю суму до 40 мільйонів. А тепер активісти блокують дорогу. За ці кошти можна зробити тільки частину шляху. А з якого боку починати? З Яблунова чи з Заріччя? А найгірша дорога посередині. Всі тендери проведені рік-два тому. Ніхто не говорить, що у нас колосальна інфляція. Бітум, який коштував 1 січня 10 тисяч за тонну, тепер коштує 16 тисяч. І тут не вистачатиме. Про це на рівні держави ніхто не говорить. Фірми просто почнуть розвертатись і навіть не братимуть ті гроші, які вже є", – зазначив укропівець.

Не краща ситуація і з виплатою заробітною плати. Є 28 мільйонів боргу за березень і близько 12 мільйонів за грудень-лютий, розповів Микола Палійчук.

"Востаннє в нас така криза із виплатою заробітної плати була ще за часів Кучми. Про це ніхто не говорить. Був Президент на Прикарпатті. Він мав би людям пояснити, чому в нас є затримки із зарплатнею і як з цього вийти. Та нинішня влада піариться, а насправді нічого не робить. До прикладу, Президент всюди говорить про децентралізацію. Я хочу підкреслити, у нас жодної децентралізації не відбулося. Іде адміністративна реформа, створюються громади, повноваження забираються у районах – передаються їм. Жодної додаткової копійки, крім інфраструктурної дотації у 2-3 мільйони, немає. Але на плечі місцевої влади лягає ремонт місцевих доріг, утримання шкіл та закладів охорони здоров’я. І при чому на ОТГ свідомо не додають кошти. Мовляв, закривайте школи, ФАПи, лікарні – і виживете. Так руками людей на місцях хочуть ліквідовувати об’єкти інфраструктури, які, на мою думку, треба реорганізовувати, робити меншими, але вони далі мали би існувати", – наголосив Микола Палійчук.

На думку укропівця, замість гучних заяв владі треба нарешті звернути увагу на проблеми на місцях і  передати кошти місцевим бюджетам.

 

На правах реклами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: