fbpx

Мирослав Яремак подав франківцям невивчені уроки модернізму

Культура 16:47, 01.04, 2015

Сьогодні в галереї "АРТ на МУР" відбулося відкриття арт-проекту "Асамбляж Колаж ІФ" Мирослава Яремака.

Дипломант міжнародної бієнале "Імпреза" (1989,1991,1993) в розділі "асамбляж" художник віднайшов роботи місцевих художників, які свого часу також експериментували з формою та образами, але більшість з представлених на виставці демонструються вперше. Праці датовані з 1966 по 2000 рік.

За словами Мирослава Яремака, цінність виставки полягає в історії та в самих авторах робіт.

"Я так міркую, що цінність полягає в тому, що вона має історичну глибину, ретроспективу, вона звертається до минулого і тут експонуються роботи, які в своїй більшості, безумовно, претендують бути в музейних колекціях, вже не кажучи про приватні. Більшість авторів ще в розквіті сил, працюють, плодоносять і багато з них мають тепер статус", – зазначає Яремак.

До експозиції увійшли артефакти Опанаса Заливахи, Ореста Заборського, Анатолія Звіжинського, Юрія Іздрика, Ростислава Котерліна, Володимира Луканя, Володимира Мулика, Ярослава Яновського, Мирослава Яремака.

"Це ті формати мистецтва ХХ ст., які були відрізані і ще дотепер відрізані для розуміння широкою публікою. Це наші невивчені уроки модернізму. Коли людина щось не вивчила, вона не може здати іспит і перейти в наступний клас. Подібне зараз відбувається із нашим соціумом. Ми переживаємо це дуже болісно і насправді це є і виражається у формі війни. Але війна веде до переміни, і тепер ми очікуємо вливу нових сил молоді", – зауважує Яремак.

У "Бастіоні" представлена лише Частина 1 – "Тяглість (традиція)". Мирослав Яремак зазначає, що така виставка – це спроба зацікавити молодь і затягнути якомога більше нових молодих облич і думок у світ мистецтва. Він закликає долучатися не лише митців, а й усіх, хто відчуває в собі творчий поклик та бажання творити колажі, і обіцяє, що їх роботи будуть представлені у другій частині виставки, відкриття якої планується восени.

Довідково:

Кола́ж (від фр. coller  склеювати)  технічний прийом в образотворчому мистецтві, який ґрунтується на введені у твір різних за фактурою та кольором предметів: шматків газет, афіш, шпалер тощо.

Асамбляж (від фр. assemblage)  тривимірні зображення, зроблені з різних матеріалів, переважно щоденного вжитку,  техніка візуального мистецтва, споріднена колажу, але використовує об'ємні деталі або цілі предмети, скомпоновані на площині картини. Допускає доповнення фарбами, а також металом, деревом, тканиною та іншими фактурами. Іноді застосовується до інших творів, від фотомонтажів до просторових композицій.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: