fbpx

МЗС РФ поклав відповідальність за бойовиків на Донбасі на ЄС

Суспільство 15:18, 02.08, 2014

На недавньому засіданні Євроради у Брюсселі лідери країн-членів ЄС "по-тихому" дозволили експорт військових технологій та обладнання в Україну, а також експорт "спорядження, яке може використовуватися для внутрішніх репресій".

Про це йдеться у заяві МЗС РФ, передає УП.

"Незважаючи на продовження київською владою військової операції на Південному Сході країни, в ЄС визнали за необхідне відновити видачу ліцензій на експорт спецспорядження та військового обладнання в повному обсязі. Зрозуміло, чому ЄС старанно замовчує незаперечні факти обстрілу з території України російської території: перспектива відчути власну причетність до подібних акцій створює, напевно, якийсь дискомфорт в Брюсселі", – заявили в МЗС РФ.

Обмеження, які діяли раніше, були введені рішенням Ради ЄС 20 лютого 2014, "тобто в період, коли при владі перебував Президент В. Янукович і коли на "Майдані" тривало жорстке протистояння між збройними націонал-радикалами і фактично беззбройними органами правопорядку", зазначають у російському МЗС.

"Тоді в ЄС визнали неправильним поставляти спецспорядження і озброєння для "режиму Януковича", – підкреслюється у заяві.

"Рішення Євроради не лише пронизане "подвійними стандартами", але і йде врозріз з прийнятими самим ЄС правилами контролю за експортом військових технологій та обладнання… Мабуть, в Брюсселі заради досягнення сумнівних політичних цілей готові не лише крізь пальці дивитися на виконання Києвом його міжнародних зобов'язань, а й порушувати вимоги своїх власних документів", – заявили в МЗС.

При цьому в заяві наголошується заклик до колег з ЄС "слідувати здоровій логіці, а не кон'юнктурі і "спонуканням" з Вашингтона": "Рішення про обмеження поставок озброєнь і спецобладнання на Україну потрібно було вводити після початку так званої "антитерористичної операції" на Донбасі та в Луганській області".

"Але і зараз відновити відповідну заборону не пізно. Без цього відповідальність Євросоюзу за кровопролиття, що триває на Південному Сході України, буде зростати", – завили в МЗС РФ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: