fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Суспільство
  • На "Форумі партнерських міст" у Франківську економіст Андрій Новак розкритикував адмінреформу, яка знищує українське село

На "Форумі партнерських міст" у Франківську економіст Андрій Новак розкритикував адмінреформу, яка знищує українське село

Суспільство 15:17, 10.05, 2015

Два дні, 9 і 10 травня, в рамках відзначення Дня міста у Івано-Франківську проходив "Форум партнерських міст – ефективне управління", організований міською владою і Центром польської культури та європейського діалогу. Під час форуму відбувалися круглі столи та панельні дискусії.

Одна з дискусій стосувалася місцевого самоврядування, зокрема адміністративної реформи – так званої децентралізації, яку вже почали втілювати на Івано-Франківщині. Відомий в Україні економіст з Коломиї, політолог та громадський діяч, автор книги “Як підняти українську економіку”, кандидат економічних наук Андрій Новак діагностував реформу як знищення українського села.

“Теперішня децентралізація є ліквідацією українського села, а разом із ним і генофонду української нації”, – вважає Андрій Новак.

На його думку, децентралізація фактично не відбувається, бо в реформі немає децентралізації податків. Декладується одне, а робиться інше, каже економіст. Теперішній держбюджет, за яким живе Україна, є ще більше зацентралізованим, ніж попередні, бо ще більше податків йде в центральний бюджет і розподіляється звідти.

“Без децентралізації податків немає децентралізації як такої. Зміна адміністративних меж, назв громад чи органів самоврядування не мають ніякого значення. Яка різниця, 16 громад не будуть мати самодостатнього бюджету чи 47? Справжня децентралізація має початися з децентралізації податків, які підуть у бюджети міст і сіл”, – пояснює економіст.

Теперішня децентралізація, зробив досить різкий висновок Андрій Новак, призведе до знищення українського села. “Тому, що відбувається ліквідація сільрад і шкіл. Там, де немає сільради і школи – немає села як такого. З кожних 4 сіл після теперішньої децентралізації залишиться одне – приблизно такі темпи втрат ми можемо спрогнозувати, щоби зрозуміти, що будемо мати через яких п’ять років”,  так бачить майбутнє після децентралізації Андрій Новак.

“Форум партнерських міст – ефективне управління”, який проходив у Франківську, мав на меті налагодження зв’язків і співробітництва у культурній та бізнесовій сферах, а також у сфері місцевого самоврядування між Франківськом та містами Польщі. Захід був скерований передовсім до молоді, членів громадських організацій, молодих спеціалістів установ та товариств, що активно діють у секторі міського самоврядування українських та польських міст.

У заходах – у панельних зустрічах та дискусіях  взяла участь група з півсотні молодих спеціалістів. Свої делегації для участі у “Форумі партнерських міст” відрядили польські міста Жешув, Люблін, Свідніца, Ополє, Томашув Мазовєцкі, Рибнік, Кошалін.

Форум є першим етапом довгострокового проекту. Наступний передбачатиме навчальні візити учасників проекту до окремих міст-партнерів для проходження практики та ознайомлення з роботою органів місцевого самоврядування. Зокрема, вивчення досвіду впровадження європейських стандартів управління у Польщі та впровадження європейських стандартів до структури управління міста Івано-Франківська та інших міст Прикарпаття.

До слова, Польща пройшла адмінреформу за 11 років, у сусідів децентралізація податків була першим кроком до децентралізації адміністративної.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: