fbpx

На Франківщині художниця з Криму презентувала гуцульські килими. ФОТО

Культура 12:42, 18.09, 2018

Квіткові натюрморти, художній текстиль та аксесуари для дизайну інтер’єру представила в Косові мисткиня Яна Михальянц. Презентація виставки відбулася в Музеї народного мистецтва та побуту Гуцульщини.

Після сумнозвісних подій 2014 року художниця покинула Крим, залишивши дім, друзів, кар’єру та свої картини. Через деякий час Яна Михальянц оселилась у селі Пістинь, де зараз займається творчістю.  

На презентації виставки авторка поділилась з гостями непростою історією вимушеного переселення. Жінка мала наміри покинути малярство і працювати звичайним продавцем. Але творча натура не дозволила опустити руки і художниця зацікавилась розробкою дизайну килимів. Натхнення надавали природа Карпат та народне гуцульське мистецтво.

У виставкових залах музею представлені живописні натюрморти, декоративні подушки, а також килими, виготовлені за ескізами Яни Михальянц (робота в матеріалі – Марія Кічак, с. Пістинь). Займаючись дизайном інтер’єру, художниця помітила, що придбані в магазинах фабричні елементи декору не створюють цілісного гармонійного середовища кімнати. Тож вирішила створювати текстильні колекції для оздоблення інтер’єру.

За словами Яни, орнаментика текстильних виробів різних народів світу подібна. Наприклад, килимові візерунки складаються з трикутників і пасів. Зображені паси символізують життєвий шлях, трикутники – це баланс між людським духом, душею та тілом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: