fbpx
  • Головна
  • Новини
  • На Франківщині ОПОРІ не вдалося встановити, чи в усіх населених пунктах є місця для передвиборної агітації

На Франківщині ОПОРІ не вдалося встановити, чи в усіх населених пунктах є місця для передвиборної агітації

14:31, 18.01, 2019

Спостерігачі ОПОРИ звернулися із запитами на отримання публічної інформації про відведення місць для розміщення передвиборної агітації до міських і селищних рад, які є центрами районів Івано-Франківської області, та в районні державні адміністрації. Встановити, чи у всіх населених пунктах області відведено місця для передвиборної агітації, не вдалося.

Відповідно до частини 4 статті 59 Закону "Про вибори Президента України" місцеві органи виконавчої влади, органи влади Автономної Республіки Крим, органи місцевого самоврядування не пізніш як за дев’яносто днів до дня виборів, тобто до 30 грудня 2018 року, відводять місця та обладнують стенди, дошки оголошень у людних місцях для розміщення матеріалів передвиборної агітації.

Проаналізувавши відповіді на запити, представники ОПОРИ на Прикарпатті встановили, що  виконавчі комітети Богородчанської, Верховинської, Рожнятівської селищних рад, Бурштинської, Верховинської, Галицької, Долинської, Калуської, Коломийської, Надвірнянської, Рогатинської, Тисменицької міської рад та Тлумацької міської об’єднаної територіальної громади прийняли відповідні рішення про відведення місць для проведення передвиборної агітації. У Снятинській міській раді відповіли, що рішенням виконавчого комітету дано тільки дозвіл на розміщення агітаційного намету одній із політичних партій, отже, місця для розміщення передвиборної агітації тут досі не відведено.

В Івано-Франківську розпорядженням міського голови визначено порядок розміщення друкованих матеріалів передвиборної агітації, із яким можна ознайомитись на офіційному сайті міста.

Представники ОПОРИ на Прикарпатті направили запити також до 14 районних держадміністрацій, проте отримали відповідь лише від 8 із них. У відповідях на запити керівництво Галицької, Долинської, Калуської, Косівської, Рогатинської, Рожнятівської РДА проінформувало про відведення місць для розміщення у населенних пунктах своїх районів. У відповіді Городенківської РДА зазначено, що органи влади не володіють цією інформацією. Коломийська РДА перенаправила запит ОПОРИ сільським радам Коломийського району. Лише невелика частина сіл цього району надала відповідь на запит, тож чи у всіх селах Коломийщини відвели місця для передвиборної агітації, встановити також не вдалося.

"Звертаємо увагу зареєстрованих та потенційних кандидатів на посаду Президента, що  Закон "Про вибори Президента України" забороняє розміщення передвиборних агітаційних матеріалів, політичної реклами та повідомлень про перебіг виборчого процесу на пам'ятках аріхтектури, а також в місцях, де вони перешкоджають безпеці дорожнього руху. Також варто пам’ятати про правила благоустрою у своїх населенних пунктах. Окрім того, юридичні та фізичні особи, які надають білборди, сітілайти та інші носії зовнішньої реклами для розміщення агітаційних матеріалів, згідно з законом, повинні забезпечити рівний доступ та рівні умови для кандидатів на пост Президента України",  наголошує Богдан Морикіт, координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Івано-Франківській області. 

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: