fbpx

На Франківщині підготували програму "Власний дім" для учасників АТО та переселенців у селах

Суспільство 09:40, 22.12, 2015

Програму довгострокового кредитування будівництва та реконструкції будинків для мешканців сільської місцевості на Івано-Франківщині затвердила комісія з ЖКГ обласної ради.

Програма "Власний дім" розрахована на 2016-2020 роки.

Попередня програма з підтримки житлового будівництва на селі, яка була прийнята в нашій області у 2011-2015 роках, була "законсервована" – не фінансувалася в повному обсязі.

"Проте у вересні цього року Кабмін прийняв Стратегію розвитку територій, у якій передбачив щорічне виділення коштів на вирішення проблеми з житлом, а також модернізацію будинків мешканців сіл. Це дало підстави реанімувати "Власний дім" на Прикарпатті і розробити обласну програму на наступні п’ять років", – повідомив голова обласного фонду сприяння житловому будівництву на селі Тарас Гаврилко.

Програму "Власний дім" реалізує обласний Фонд сприяння житловому будівництву на селі.

Фонд працює в такий спосіб: акумулює кошти з державного та обласного бюджетів і надає довготермінові кредити – 200 тис. грн на 20 років під 3%. Кошти за умовами договору йдуть виключно на придбання будматеріалів, будова має зводитися господарським способом. Наприкінці терміну завершення договору будинок має бути зданий в експлуатацію.

Також за кошти програми можна проводити мережі та здійснювати реконструкцію будинків.

Що важливо: кредитування здійснюється на умовах співфінансування з районних бюджетів.

Умовою отримання позик є постійне проживання в селі, робота в межах району, до якого належить село, клопотання з сільської ради (потрібне як підтвердження платоспроможності позичальника). Слід написати заяву в РДА, відтак остаточне рішення з відбору позичальників виносить комісія профільного управління райдержадміністрації.

"Хочемо в наступному році провести через цю програму максимальну кількість учасників АТО та переселенців, які живуть в селах, щоби допомогти вирішити житлові проблеми", – відзначив Тарас Гаврилко.

На 2016 рік в обласному бюджеті для фінансування цієї програми передбачили 1 млн 100 тис. грн.

Загальна вартість програми – 61 млн грн, з них 47 млн з держбюджету, 3,5 млн – обласна скарбниця і 10,7 млн – співфінансування з бюджетів районів, селищ і сіл області.

У 2015 році з усіх джерел профінансовано близько 3 млн грн. Це дозволило укласти 16 кредитних угод – 8 на будівництво житла і стільки ж на прокладання мереж. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: