fbpx

На Франківщині представники Омбудсмена знайшли найкращий заклад сімейного типу для дітей-сиріт. ФОТО

Суспільство 16:42, 09.04, 2019

На Прикарпатті представники Омбудсмена перевірили без попередження Долинський дитячий будинок. Моніторингова група була приємно вражена побаченим. Водночас виявили незначні недоліки та потреби закладу.

Регіональний представник Уповноваженого ВРУ з прав людини у Івано-Франківській області Людмила Непийвода, регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого ВРУ з прав людини у Івано-Франківській області Світлана Дем'янчук та громадський монітор НПМ Галина Федюра здійснили моніторинговий візит до Долинського дитячого будинку "Теплий дім" Івано-Франківської обласної ради.

Це заклад комунальної власності, який функціонує з 1989 року, розміщений в типовій будівлі для дитячих будинків. Єдиний заклад для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в Івано-Франківській області. У дитячому будинку живуть і виховуються діти, позбавлені батьківського піклування, віком від одного року до повноліття. Заклад сімейного типу, тому в дитячому будинку проживають діти цілими родинами.

Як зазначають в Омбудсмена, будівля дитячого будинку відремонтована та розфарбована у яскраві кольори, а площа навколо упорядкована клумбами і деревами. Майданчики укомплектовані з урахуванням особливостей і потреб підопічних.

В "Теплому домі" діти проживають в кімнатах від 2 до 4 осіб. Всюди охайні меблі та ремонти. За бажанням у вільний час діти можуть переглядати телевізор, користуватися комп'ютером, читати сучасну або класичну літературу.

Діти за власним вибором можуть відвідувати гуртки як в дитячому будинку, так і за його межами. А працівники кухні готують страви, від яких діти у захваті. Є тут і скринька бажань, куди діти кидають побажання щодо меню. Діє тут і дитяча кухня, на якій вихованці самостійно готують страви. Крім цього, у будинку є ще хореографічний клас та сучасний спортзал.

Для дітей з інвалідністю створені сприятливі умови для реабілітації. Укомплектовані сучасна медична частина, сенсорна кімната, кабінет логопеда, реабілітолога. Проводяться заняття з каністерапії, іпотерапії. Важливим є те, що можна простежити позитивну динаміку у вихованців.

Для собак, з якими граються та займаються діти, розроблено спеціальне дієтичне меню, а їхні продуктові запаси мають спеціально відведений склад і окремий холодильник.

Педагогічний колектив закладу постійно працює над саморозвитком та освоює нові методики роботи з дітьми. Директор установи знаходить додаткові джерела фінансування, завдяки чому є можливості для втілення різних задумів та потреб, організації відпочинку дітей у зимовий та літній періоди, окрім санаторно-курортного, передбаченого державою.

За словами Світлани Дем'янчук, у Долинському дитячому будинку діткам маму і тата заміняє привітний, хорошой, винахідливий та люблячий персонал.

"Це найкращий заклад, що я бачила у нас в області, – зазначила у коментарі КУРСу Світлана Дем'янчук.  Ми дійсно були вражені особливим підходом керівника і персоналу до роботи і до діток. Вони молодці!"

Водночас моніторингова група виявила недоліки щодо доступності будівлі для маломобільних груп населення через пороги у приміщеннях.

Діти, які проживають у "Теплому домі", потребують автомобіля для транспортування на заняття у басейн. А вуличний спортивний майданчик потребує килимового покриття для убезпечення дітей від травм.

Відповідні листи реагування будуть скеровані до Івано-Франківської обласної адміністрації та Івано-Франківської обласної ради.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: