fbpx

На Франківщині промислові підприємства, релігійні організації та населення збільшили використання газу

Суспільство 12:05, 17.01, 2018

На Івано-Франківщині другий рік поспіль бюджетні установи та теплопостачальні компанії, які фінансуються з державного та місцевих бюджетів, продовжують скорочувати об'єми споживання газу. Натомість промисловість, релігійні організації та населення збільшили використання газу.

У 2017 році "Івано-Франківськгаз" протранспортував  674 млн куб. м, що на 0,4% менше, ніж за рік до цього. Зменшення обсягів розподілу газу відбулося за рахунок теплопостачальних компаній, які у 2017 році спожили 58,3 млн куб. газу, що на 5% менше, ніж у 2016 році. Падіння споживання блакитного палива спостерігається і серед бюджетних установ – на 2%, повідомили в компанії.

Натомість протягом минулого року для релігійних організацій, які сплачуть за газ за регульованою ціною – 3,9 грн за куб. м, збільшено обсяги транспортування блакитного палива на 12%, для промисловості  на 0,5%. На населення ж припадає незначне зростання використання газу.

"Така статистика свідчить, що в економії енергоресурсу і надалі зацікавлені тільки організації, що фінансуються з держбюджету. В свою чергу, населення вже 2 роки поспіль, з часу скасування соціальної норми на опалювальний сезон за пільговою ціною – 3,6 грн за куб. газу, не зацікавлене в економії. Якщо у 2015 році побутові споживачі споживали – 416 млн куб. м газу, то у 2016 та 2017 – 481,9 млн куб. м та 482 млн куб. м відповідно. Більше того, багато споживачів спеціально нарощують витрати енергоресурсу, щоб їм у подальшому не зменшили розмір державної допомоги",  зазначив комерційний директор "Івано-Франківськгаз" Віктор Кедик.

За даними газової компанії, у середньому один субсидіант використовує на 40% більше природного газу, ніж споживач, який платить за газ грошима. До прикладу, сім'я з 4 осіб, що не оформила субсидії і проживає в квартирі площею 110 кв. м з автономним опаленням газом, протягом року в середньому використовує 1051 куб. м. Натомість сім'я з такою ж кількістю членів сім'ї і площею приміщення, маючи державну допомогу, використовувала 1773 куб. м газу.

Таким чином, чинна система нарахування державної допомоги органами соцзахисту сприяє збільшенню використання енергоресурсу та призводить до дефіциту обігових коштів у газорозподільних компаній. Адже населення споживає 70% від усього протрансортованого газу, з них більша половина є субсидентами. При цьому частка пільг і субсидій становить 68% від надходжень компанії, яку неможливо спрямувати на модернізацію газотранспортної мережі регіону, встановлення та повірку лічильників чи покращення якості обслуговування споживачів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: