fbpx

На Франківщині ввели в експлуатацію 163 будинкових газових лічильники

Суспільство 21:45, 21.12, 2016

З 1 січня 2017 року майже 8,5 тисяч прикарпатців сплачуватимуть рахунки за спожитий газ за показами будинкового лічильника. 163 прилади обліку встановлені в Івано-Франківську, Калуші та Бурштині.

Рішення про встановлення будинкових лічильників було прийнято держрегулятором – Національною комісією що здійснює державне регулювання у сфері енергетики комунальних послуг наприкінці минулого року, повідомляють на підприємстві.

Встановлення таких приладів обліку здійснювалося винятково у споживачів, які використовують газ лише для приготування їжі, тобто із газових приладів у помешканнях встановлені тільки плити. 

За підрахунками НКРЕКП, встановлення будинкових лічильників газу потребує менших витрат, тому дозволяє не підвищувати тариф на розподіл природного газу, що є складовою ціни. Так,  вартість  163 будинкових вузлів обліку становить 5,8 млн грн, в той час як вартість  8,9 тис. індивідуальних лічильників – 18,7 млн грн. Окрім того, завдяки швидшому монтажу будинкових лічильників є можливість вкластися в терміни виконання Закону "Про забезпечення комерційного обліку природного газу", тобто до 1 січня 2018 р. забезпечити усіх споживачів лічильниками.

"Для встановлення будинкових вузлів обліку газу відібрано будинки, в яких понад 20% споживачів не забезпечені індивідуальними лічильниками газу і витрати на будівництво такого вузла обліку газу в декілька разів менші за витрати на встановлення індивідуальних лічильників приладів обліку", – розповідає технічний директор Ігор Височанський.

Щомісяця в автоматичному режимі інформація про обсяг спожитого газу в будинку надходить до газорозподільного підприємства. Цей загальний обсяг рівномірно розподіляється на кожного зареєстрованого мешканця будинку.

Якщо у будинку є квартири з індивідуальними лічильниками, то обсяги споживання за їх показаннями віднімають від загального обсягу за показаннями будинкового лічильника і споживачам без лічильників буде розподілено залишковий об’єм.

Споживачі мають можливість легко контролювати показання будинкового лічильника та нарахування за ним. Вони можуть отримати деталізовану роздруківку в газорозподільному підприємстві з даними лічильника, які передаються в автоматизованому режимі. Перевірити показання приладу також можна спільно з представником газового господарства на вимогу власника чи балансоутримувача будинку.

Мешканці багатоквартирного будинку, які не бажають оплачувати газ на підставі будинкового лічильника, можуть встановити індивідуальні лічильники за власний кошт.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: