fbpx

На Франківщині ямковий ремонт місцевих доріг опинився під загрозою через бюрократичні процедури

Суспільство 15:53, 28.08, 2018

З початку 2018 року Укравтодор скинув зі своїх плечей дороги загального користування місцевого значення та передав їх у підпорядкування місцевим органам влади. Тепер за ремонт цих доріг відповідають обласні адміністрації, а фінансування робіт здійснюється із новоствореного Державного дорожнього фонду.

Наприкінці 2017 року Івано-Франківська облдержадміністрація видала розпорядження, у якому Департамент будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури визначений балансоутримувачем автомобільних доріг загального користування місцевого значення в області та головним розпорядником коштів на фінансування дорожніх робіт.

Служба автомобільних доріг в Івано-Франківській області мала провести закупівлі на поточний дрібний ремонт цих доріг. Облдержадміністрація визначила їх одержувачем коштів на перше півріччя 2018 року.

У травні САД оголосила про відкриті торги відразу по трьох закупівлях на поточний дрібний ремонт автомобільних доріг і штучних споруд загального користування державного та місцевого значення.

Зокрема, для доріг Богородчанського, Галицького, Долинського, Калуського, Надвірнянського, Рогатинського, Рожнятівського, Тисменицького районів, Болехівської та Яремчанської міських рад очікувана вартість робіт становила 229,3 млн гривень, для доріг Верховинського, Косівського, Снятинського районів – 150,2 млн гривень, для доріг Коломийського, Городенківського та Тлумацького районів – 139,6 млн гривень.

Втім, поки проводились тендери, пройшло півроку і тепер закупівлі скасовано, оскільки САД перестала бути одержувачем цих коштів.

Перший заступник начальника Служби автомобільних доріг Любомир Семанів розповів "Антикорупційній платформі", що ці закупівлі проводились із розрахунком на те, що не тільки в першому, але і у другому півріччі САД буде утримувачем доріг як державного, так і місцевого значення.

"Облдержадміністрація нас попередила, що з 1 липня ми не будемо одержувачами цих коштів. Тому ми скасували закупівлі та розпочали нові закупівлі тільки на державні дороги", – пояснив Любомир Семанів.

Зараз САД проводить два тендери на поточний дрібний ремонт автомобільних доріг державного значення загальною вартістю 107,5 млн гривень та один тендер на ремонт мостів та інших штучних споруд на цих же дорогах на суму 12,2 млн гривень. Перша і друга закупівлі були оголошені 6 липня, тобто одразу після скасування попередніх торгів, і зараз вони перебувають на завершальному етапі. Тендер на ремонт мостів оголосили 20 липня, наразі триває період прекваліфікації.

На сьогодні, за результатами аукціону на двох тендерах, Служба автомобільних доріг вже опублікувала в системі ProZorro повідомлення про намір укласти договір з ТОВ "ПБС". Якщо договір таки підпишуть, то дрібний ремонт автомобільних доріг державного значення обійдеться області у 66 млн гривень.  

Як складеться доля місцевих доріг – невідомо. Розпорядженням облдержадміністрації від 11 червня 2018 року на поточний дрібний ремонт доріг загального користування місцевого значення виділено 40 млн гривень. Цим же розпорядженням Департамент будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури визначений одержувачем цих коштів у другому півріччі.

“На кінець літа Департаментом ЖКГ облдержадміністрації ще не оголошено жодної закупівлі на їхній ремонт. Щоб провести таку закупівлю, потрібно мінімум два місяці, тож ці ремонти або будуть виконуватися в кінці року, або не виконуватимуться взагалі", – пояснює аналітик "Антикорупційної Платформи" Остап Бринський.

Протягом місяця ми намагалися отримати у Департаменту ЖКГ облдержадміністрації коментар щодо ситуації з місцевими дорогами. Проте чіткої відповіді про те, коли відбудуться закупівлі на їхній ремонт, ми не отримали. Єдине, що вдалося дізнатися, – в департаменті тривають наради з цього питання.

Але скільки часу триватимуть ще наради і чи залишиться область цього року без відремонтованих місцевих доріг, побачимо наступного місяця.

*Матеріал підготовлений в рамках Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні (EU Anti-Corruption Initiative) – найбільшої програми підтримки України з боку ЄС в сфері боротьби з корупцією.

Програма фінансується ЄС та співфінансується і впроваджується Данською агенцією з міжнародного розвитку (DANIDA).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: