fbpx

На Городенківщині сміттєву проблему вивчав експерт з Нідерландів

Суспільство 20:10, 16.11, 2016

Два тижні фахівець із питань поводження з відходами з Нідерландів Тон Якобс вивчав у селі Котиківка Городенківського району проблему місцевого сміттєзвалища. Запросив експерта голова Котиківської сільради, активіст Української Галицької Партії Іван Вережак.

Його приїзд став можливим у рамках програми PUM (Досвідчені експерти з Нідерландів).

"Ми неодноразово звертались до міського голови Городенки, щоб він вжив заходів і вирішив проблему сміттєзвалища. Адже полігон перебуває у користуванні городенківського комунального підприємства. Та наші звернення не дали результату. Але ми не просто скаржимось, ми пропонуємо рішення. Ось і тепер містер Якобс з Нідерландів розробив чіткий план, як вирішити проблему, враховуючи європейський досвід", – коментує приїзд експерта Іван Вережак.

Полігон знаходиться в урочищі Деренівка поблизу села Котиківка. За роки безгосподарності звалище розрослось з виділених 2,7 га до 10 га. Люди потерпають від смороду та сміття, яке вітер розносить на сільські угіддя.

Експерт рекомендував розчистити територію довкола полігону. Завезти все сміття до існуючого котловану, спресувати його і накрити водонепроникною плівкою. Так сміття буде захоронене й ізольоване, щоб запобігти отруєнню ґрунтових вод. А тоді зверху по тій плівці буде можливість зробити новий полігон за європейськими стандартами. Містер Якобс говорить, що це вирішення проблеми на найближчі 5-10 років.

"Паралельно треба говорити з людьми, щоб везли сміття на полігон, а не висипали на під’їзній дорозі. Просвіта має велике значення. Треба вчити людей культурі поводження з відходами. Нідерланди зіштовхнулись із сміттєвою проблемою на початку 90-х років, але сьогодні вийшли на якісно новий рівень поводження з відходами. Більшість сміття переробляється, і лише невелика частка захоронюється на полігонах", – розповів містер Якобс під час зустрічі з активістами Української Галицької Партії.

Рекомендації нідерландського експерта були представлені на розширеному засіданні при голові РДА. Вартість робіт за планом складає близько 2,5 млн грн. Іван Вережак переконаний, що це цілком реальна сума. Тож тепер все залежить від Городенківської районної та обласної влади.

До слова, справа городенківського сміттєзвалища зараз знаходиться у поліції. Досі безрезультатні перемовини із мером Городеки не залишили селянам жодних шансів, як тільки звернутись до правоохоронних органів. Адже, окрім кричущої безгосподарності, є ще й юридичний аспект.

Сміттєзвалище, що фактично розміщене на землях Котиківської сільради, працює несанкціоновано, без документів. Європейські підходи до вирішення проблеми  це єдиний вірний шлях, переконані в Українській Галицькій Партії. Тож активісти все ж сподіваються на прогресивність городенківської влади, яка таки прислухається до голосу громади Котиківки, до порад експерта, і найближчим часом проблема сміттєзвалища буде вирішена без втручання правоохоронних органів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: