fbpx

У Карпатах зійшла лавина – рятувальники Чорногірського поста попереджають про небезпеку. ФОТО

Суспільство 14:56, 03.01, 2018

На західних відрогах Чорногірського хребта зійшла лавина об'ємом 12,5 тис. кубометрів. Висока лавинна небезпека у Карпатах сьогодні та в наступні кілька днів зберігається.

Рятувальники Чорногірського гірського рятувально-пошукового поста на північно-східному схилі гори Піп Іван Чорногірський на висоті 1995 метрів провели дослідження лавинної небезпеки – зондування снігового профілю і тест компресією.

В першій фазі тесту відділився 15-сантиметровий шар свіжого снігу. В наступній фазі утворилась тріщина шару снігу товщиною близько 50 см.

Згідно з даними тесту, встановтили 3-й ступінь лавинної небезпеки – підвищена лавинна небезпека, відповідно до міжнародної шкали.

"Сніговий покрив на окремих стрімких схилах закріплений помірно. Можливе окреме виникнення лавин внаслідок механічного навантаження на екстремальних, стрімких схилах",  попереджують рятувальники.

При обстежені лавинних осередків, повідомляють в Державній службі України з надзвичайних ситуацій, виявили сходження мокрої лавини з пiвнiчно-схiдної експозицiї гори Темнатик (Закарпатська область, масив Боржава): висота вiдриву 1050 м над рівнем моря, об'ємом 12 500 кубічних метрів. Орієнтовна дата сходження 31 грудня 2017 р. Збитків немає.

За даними Укргідрометцентру, 3-4 січня, у зв’язку зі снігопадами, на високогір’ї Івано-Франківської та Закарпатської областей зберігатиметься значна снiголавинна небезпека – 3-й рiвень.

Станом на 13.00 сьогоднішнього дня, 3 січня, на горі Піп Іван Чорногірський хмарно, видимість до 20 метрів. Вітер південно-західний 12 м/с. Температура повітря – 7 С°.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: