fbpx

На Івано-Франківщині від газопостачання через порушення відключили майже 500 приладів

Суспільство 13:20, 12.04, 2018

За перший квартал 2018 року спеціалісти ПАТ "Івано-Франківськгаз" під час інвентаризації газових приладів виявили 125 порушень у роботі димовентканалів (ДВК) та 364 самовільно встановлених газових прилади. Внаслідок цього відключили 489 побутових газових приладів.

Перевірку газовики здійснювали комплексно: герметичність системи газопостачання, наявність тяги в ДВК та відповідність встановлених газових приладів до зареєстрованих в газовому господарстві. Загалом перевірили 87,9 тис. помешкань, з них 44,2% з димохідними газовими приладами. У цих  квартирах перевірку здійснювали позачергово, оскільки балансоутримувачі та власники будинків (з формою самоуправління) не здали вчасно акти справності та прочищення каналів, а на вимогу здійснити таку перевірку не реагували.  

Від правильної роботи димових та вентиляційних каналів безпосередньо залежить життя та здоров’я людей, оскільки найбільшу кількість отруєнь чадним газом спричиняє порушення тяги. Особливо пильними мають бути користувачі газових приладів з відводом продуктів згорання в димоходи.

"На відміну від турбокотлів, які для згорання газу використовують повітря з вулиці і виводять продукти згорання на вулицю, димохідні котли для функціонування використовують кімнатне повітря, а продукти згорання виводяться в димоходи. При несправних димоходах та вентканалах шкідливі продукти горіння, замість того, щоб виводитися назовні, накопичуються в приміщенні. І як наслідок – отруєння чадним газом", – каже технічний директор ПАТ "Івано-Франківськгаз" Ігор Височанський.

Так,  головною причиною нещасного випадку по вул. Січових Стрільців, 16 Б в м. Івано-Франківськ, який наприкінці 2017 року забрав життя 7 людей, був засмічений димовий канал та відсутність тяги.

Як писав КУРС, 30 грудня в будинку по вулиці Січових Стрільців виявили тіла шістьох людей. Четверо дітей та двоє дорослих отруїлися чадним газом. Пізніше стало відомо, що загинула родина Оксани (Русани) і Сергія Гордієнків. Того ж дня у сусідній квартирі знайшли тіло 22-річної дівчини Людмили Когут.

"У квартирі №2  виявлено ряд порушень: встановлений двоконтурний котел "Immergas-24" з відводом  продуктів згорання в непрохідний димовий канал, відсутність припливу свіжого повітря, непрацююча автоматика безпеки котла та закритий поліетиленовим пакетом вентиляційний канал. Усе це призвело до вигорання кисню в приміщенні кухні  та потрапляння продуктів згорання у помешкання", – додає Ігор Височанський.

А вже через негерметичність будівельної конструкції димового каналу та міжповерхових перекриттів  смертельний газ потрапив до квартири сусідів  №3.

Нещасного випадку, кажуть газовики, можна було уникнути, якщо б власники вчасно перевірили справність ДВК, а також встановили сигналізатор загазованості.

Нагадуємо, відповідно до Правил безпеки систем газопостачання п. 6: відповідальність за стан димових та вентиляційних каналів у житлових будинках покладається на балансоутримувачів чи голову ОСББ, у приватних будинках  на власників (орендарів). Саме балансоутримувач перевіряє справність димоходів та вентиляційних каналів або залучає фахівців сторонніх організацій (які мають дозвіл Держпраці на виконання відповідних робіт).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: