fbpx

На Коломийщині відкопали старий металевий тризуб. ВІДЕО

Суспільство 16:18, 13.07, 2017

Металевий тризуб, якому понад 75 років, знайшли у Нижньому Вербіжі, що на Коломийщині. Цей український символ виготовили учасники української військової організації, яку в селі в кінці 30-х років організував Гнат Семенюк. Саме його родина і переховувала реліквію у старій хатині.

30 серпня 1941 року – урочиста хода вулицями Коломиї. Це свято зброї, де першим у темно-синій мазепинці крокує мешканець Нижнього Вербіжа Гнат Семенюк. Далі у білих мазепинках його товариство. Це українська військова організація (УВО), яку створювали селами Галичини в кінці 30-х років. 

Як годиться, молоде славне товариство крокує під синьо-жовтим знаменом, на вістрі якого тризуб. У ті роки прапор з тризубом зберігався у родині Семенюків, але з приходом совітів з українськими символами довелося бути обережними, пригадує дочка Гната Семенюка Параска Бойчук. Не раз доводилося їм тікати з хати, переховуватися, батька часто арештовували, а додому він повертався у крові та побитий. Каже, тоді прийшли невідомі хлопці і забрали знамено, древко мама поламала, а тризуба сховали під піч, йдеться в сюжеті каналу "НТК".

Аж цього року внучка Оксана з чоловіком Ігорем запланували стару хату розібрати. Від бабусі чули, що десь там зберігається історична реліквія, тому вирішили обов'язково знайти тризуба. Кілька днів тому це сталося.

Господарі кажуть, що здивувалися, коли відчистили тризуба від глини. Пролежавши у землі понад півстоліття, він не поржавів та не мав жодного пошкодження. Параска Михайлівна впевнена, що виготовили його самі вихованці Гната Семенюка.

Односелець Іван Лудчак, який відшукав пам'ятну світлину та описав цей історичний факт у своїх дослідженнях, дуже радіє від такої знахідки, адже має безпосередній стосунок до тих подій.

Тризуб однозначно залишиться у родині, кажуть господарі. Хочуть його ще трішки відчистити та вкласти у рамку. Зараз радяться, яке тло вибрати, колір та матеріал.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: