fbpx

На Косівщині активіст зі столиці "воює" з селянами, які палять сухостій та сміття. ФОТО

Суспільство 19:32, 04.10, 2017

Другий рік поспіль киянин, який переселився у село Старі Кути, Косівського району, намагається переконати односельчан, що спалювати листя, сухостій та сміття шкідливо не лише для довкілля, а й для їхнього здоров'я. Натомість місцеві категоричні та кажуть, що палять і будуть палити, а екологічна активність чужинця їх просто дратує.

Ігор Лук’янюк з сім’єю 2 роки тому втік із загазованого Києва жити до чистих Карпат. Подиву чоловіка не було меж, коли одного дня він побачив, як на власному подвір’ї сусіди розпалюють ватру із сухої трави, листя, сміття та пластику, йдеться у сюжеті ТСН.

"Це просто міні-Чорнобиль в Карпатах. Буває, виходиш на вулицю – і все затягнуте чорним димом, як туман. Навіть білизну в будинок доводиться заносити, дитину забирати",  каже Ігор.

На його зауваження, каже Ігор, селяни не реагують. Тож чоловік вирішив з цим боротися  усе фільмує, викликає пожежників та поліцію. На паліїв сміття вже склали 11 протоколів.

Однак селяни не приховують, що екологічна активність чужинця їх дратує. 

"Приїхала ця людина. Порядок наводить. Я розумію, що по закону це правильно, але якщо пішло на то, то потрібно у Кутах всіх штрафувати", – переконаний місцевий мешканець.

Більшість місцевих кажуть: палять і будуть палити, адже не знають, куди дівати таке сміття.

Траву та листя можна збирати у компостних ямах, а навесні цей перегній використовувати як добрива, але селяни просто не хочуть себе цим переобтяжувати, твердять екологи. І самі дихають шкідливим димом.

"Листя, трава за весну-літо втягують в себе різні хімічні сполуки. При спаленні вони вивільняються. Може утворюватись безнопрен, який провокує рак",  пояснює керівник державної екологічної інспекції в Івано-Франківській області Ігор Стефурак.

До речі, у Старих Кутах, де живе екологічний активіст, лише у кожній п'ятій хаті уклали угоду на вивезення сміття.

У сусідньому селі ситуація точнісінько така ж. Селяни спалюють суху траву і навіть до голови собі не беруть, що разом з димом у повітря потрапляють канцерогени, чадний газ, важкі метали, які так шкодять людському здоров’ю. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: