fbpx

На Косівщині освятили відновлену криївку УПА, де облаштують патріотично-виховний табір для молоді. ФОТО

Суспільство 19:28, 14.10, 2015

У селі Пістинь Косівського району освятили криївку, де місцеві жителі знайшли унікальні документи, які пролежали в землі більше 60 років. Урочисте відкриття відновленої криївки відбулося у День захисника України.

Кілька місяців тому лісничий Кутського державного лісового господарства Петро Пліхтяк відкопав цілий бідон із документами УПА, які пролежали в землі понад 60 років.

"Коли ми знайшли документи, розпочалися дзвінки з погрозами віддати документи. Адже у документах є імена зрадників, є інформація про те, як створювалися колгоспи, як приймали у школах у піонери", – розповідає депутат Пістинської сільської ради Андрій Ониськів.

Місцева громада активно долучилася до відновлення криївки.

"З самого початку задумали створити тут патріотично-виховний табір для молоді і почали відновлювати криївку", – додав Ониськів.

У патріотично-виховному таборі місцева влада планує навчати дітей історії рідного краю та наочно демонструвати, як вояки УПА виживали у лісах і горах.

"Відкривши документи, ми дізналися, що на нашій землі у лавах УПА воювали солдати з Харківщини, Дніпропетровщини, Київщини, Кіровоградщини. Радянська пропаганда це замовчувала. Наше завдання полягає в тому, щоб виховувати підростаюче покоління, щоб воно знало правду, а ми мали чим гордитися", – відзначив сільський голова Пістиня Тарас Бейсюк.

На Прикарпатті від часу незалежності було знайдено шість сховків із документами УПА, чотири з них у Косівському районі. Пістинський архів з-поміж інших зберігся найкраще.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: