fbpx

На Мистецьку резиденцію до Івано-Франківська прибули 15 художників на чолі з Павелом Альтгамером. Відео

Культура 14:25, 12.05, 2015

Автор "Конгресу рисувальників" польський художник Павел Альтгамер приїхав на Мистецьку резиденцію з товариством – сучасне європейське мистецтво на акції у Франківську представлять 15 художників з Європи та США.

Сьогодні команда Павела Альтгамера розпочала Мистецьку резиденцію "Конгресом рисувальників". Художники малювали разом із франківчанами – представниками місцевого мистецького середовища і публікою, яка прийшла розділити спілкування з допомогою малюнку.

 

"Це мистецтво без кордонів. Павел є представником мистецтва відкритої форми. Це така течія в сучасному світовому мистецтві, коли художник задає певні рамки для роботи, але не може передбачити кінцевого результату. І тут Павел, як художник і автор Конгресу, надає простір з відкритими білими стінами. Тут немає ніяких правил і ніяких табу. Тут можна малювати самому, домальовувати, перемальовувати чужі малюнки. Не треба навіть вміти малювати, треба тільки хотіти", – пояснив концепцію Конгресу співорганізатор Мистецької резиденції Роман Малиновський. 

За його словами, ніхто не знає, як ці стіни будуть виглядати завтра, післязавтра чи останнього дня Мистецької резиденції  20 травня.

 

Однак "Конгрес рисувальників" і Мистецька резиденція, в рамках якої він відбувається, важливий не так кінцевим результатом  як будуть виглядати стіни останнього дня,  як самим процесом співтворення.

"Коли люди тут присутні, вони знайомляться, вони спільно малюють, вони вже вступають в комунікацію, і таким чином народжується свідомість спільноти, народжується нова форма діалогу, яка веде до порозуміння", – означив мету мистецької акції Роман Малиновський.

З Павелом Альтгамером до Івано-Франківська прибули 15 художників – представники сучасного мистецького середовища Європи та Америки. Це Роман Станчак, Рафал Жвірек, Браян Фернандес Халлоран, Алехандра Фернандес Халлоран, Войтек Кострева, Наталія Жицька, Мартіна Міллер, Йоанна Свєрчинська, Філіп Кальковський, Аґнєшка Шредер, Йоанна Русінєк, Нат алія Жицька, Себастян Вжозек, Марек Годзієвський, Віслав Нєдзвєдскі.

"Це група художників, яка постійно працює разом. Більшість мешкають у Варшаві. Вони постійно спілкуються і підтримують один одного. Вони збираються разом власне для того, щоби брати участь в Конгресі чи в інших мистецьких акціях, – розповідає про гостей організатор Мистецької резиденції у Франківську. – Насправді європейське і американське середовище набагато розвиненіше, ніж українське. У них дуже багато резиденцій, стипендій, проектів і можливостей для творення. І вони повсякчас використовують ці можливості, запрошуючи один одного до співпраці. Так існує цей великий діалог між художниками. Власне щось подібне ми хотіли зініціювати у Франківську. Дати поштовх до цього".

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: