fbpx

На Надвірнянщині встановили пам’ятник Марійці Підгірянці

Культура 09:50, 14.07, 2014

У Білих Ославах Надвірнянського району урочисто відкрили пам’ятник поетесі, народній вчительці, громадській діячці Марійці Підгірянці.

Кошти для спорудження монументу, автором якого є відомий скульптор, член Національної спілки художників України Володимир Довбенюк, збирали усією громадою. До благородної справи, започаткованої громадською організацією «Рідне наше село», долучилися представники влади, української діаспори за кордоном, творчі та освітянські колективи області, церковні осередки, депутати та меценати.
 

«Марійка Підгірянка – не просто високодуховна особистість, вчитель, вихователь, Письменник з великої літери, це патріот своєї держави, яка довела: українську справу можна робити потужно і показати у цьому приклад іншим, – зазначив, виступаючи на відкритті пам’ятника, начальник управління культури, національностей та релігій облдержадміністрації Володимир Федорак. – Пам’ятник Марійці Підгірянці – свідчення того, як варто поважати своїх героїв».

Шануючи свою землячку, жителі Білих Ослав назвали її ім’ям центральну вулицю села та відкрили дві меморіальні дошки на честь письменниці. Життя і творчість Марійки Підгірянки досліджував уродженець села світлої пам’яті Василь Слезінський, який вчителював тут у середній школі. Освітянин вважав, що своїм народженням у Білих Ославах Марійка Підгірянка «прославила село на всю Україну і світ».

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: