fbpx

На Надвірнянщині будують нову компресорну станцію: що це дасть газовидобувникам і громаді

Економіка 12:35, 29.12, 2018

Недавно "Укргазвидобування" повідомило про намір збудувати дотискувальну компресорну станції (ДКС) "Пасічна" на Надвірнянщині. Від проекту очікують збільшення кількості робочих місць і надходжень у місцеві бюджети.

Станція призначена для компримування (збільшення тиску в мережах) природного газу з Битків-Бабченського нафтогазоконденсатного родовища (НГКР) та Бухтівецького газового родовища та забезпечення його подачі в газопроводи УМГ "Прикарпаттрансгаз".

Як розповів КУРСу начальник Пасічнянського нафтогазопромислу Сергій Савчук, на станції працюватимуть 5 машиністів та керівник ДКС. Машиністи будуть працювати позмінно, забезпечуючи безперебійний цілодобовий робочий цикл.

"Що Івано-Франківська область отримає в прибуток? Кошти від додаткових 2,5 чи навіть 3 млн м куб. газу на рік. Це саме той газ, котрий щороку втрачали від зупинки теперішньої дотискуючої компресорної станції для проведення профілактичних робіт. Вона єдина уже не одне десятиріччя компримує газ із цих пасічнянських родовищ і належить Укртрансгазу", – пояснює Савчук.

Ще однією потенційною причиною для збільшення видобутку газу, а отже і надходжень в бюджети місцевого рівня, є те, що нові компресори зможуть приймати газ із свердловин з нижчими робочими тисками. Прорахувати саме ці потенційні збільшення дебітів – як газових, так і грошових – можна буде лише тоді, коли нова компресорна станція вийде на робочий режим.

"Десятки років ми передаємо газ на ДКС, котра, як уже зазначено, щороку зупиняється на 10-18 днів для проведення профілактичних робіт. Ми ніяк не впливаємо на цей процес. Йдуть втрати видобутку. Згодом свердловини, з яких майже місяць не отримували газу, треба ще вміти щоразу ефективно запустити знову в роботу. Це не лише ризики, а й додаткові витрати на спецтехніку для освоєння свердловин. Ми прагнемо їх уникнути", – розповідає Савчук.

Можна вважати, що будівництво нової сучасної ДКС розпочали ще влітку цього року, коли підготували у с. Пнів Надвірнянського району майданчик. У 2017 році разом із керівництвом АТ "Укргазвидобування" (УГВ) тут, у Пасічнянському нафтогазопромислі, умови надання кредиту під будівництво дотискуючої компресорної станції вивчали представники Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР). Кошти надали.

Служби УГВ провели перші тендерні процедури через ProZorro. Наприкінці січня очікується поставка обладнання від румунської фірми "EGS Euro Gas Systems". Потім розпочнеться його монтаж. Ввести в експлуатацію ДКС "Пасічна" планують восени 2019 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: