fbpx

На "Промприладі" збирають літню лабораторію MetaLab

Суспільство 15:51, 15.05, 2018

У просторі MetaLab на "Промприладі" оголосили про початок набору в літню міську школу-лабораторію, де слухачі зможуть навчатися, досліджувати Франківськ та створювати проекти для міста.

Урбаністична лабораторія від MetaLab – це дослідницько-проектна лабораторія, присвячена дослідженню актуальних проблематик міста.

Тема літньої лабораторії – "Район "Промприлад". Постіндустріальне в постсоціалістичному": це буде дослідження заводу "Промприлад" і району навколо. Завдання – подивитись на зміни цієї локації під різними кутами, розглянути ймовірні сценарії впливу проекту "Промприлад.Реновація" на район, його мешканців, теперішніх і майбутніх користувачів "Промприладу".

Лабораторія стартує 31 травня і триватиме два місяці  до 21 липня.

"Ми чекаємо передовсім студентів, студентів різних спеціальностей. Орієнтуємося на просторові і подієві проекти, а також художні. Але передовсім хочемо стартувати від ідеї і дослідити тему чи проблему перед тим, як розробляти проект для розвитку міста. Якщо будемо бачити потенціал у проектах, що будуть створені під час літньої лабораторії, тоді будемо підтримувати їх впровадження. Як варіант  скеровувати на "міські гранти",  каже координаторка урбаністичного напрямку платформи "Тепле місто" та координаторка МETALAB Анна Доброва

"Перед тим, як пропонувати робити щось велике з великим бюджетом, треба спробувати зробити його прототип,  пояснює урбаністка, архітекторка Анна Пашинська.  Наприклад, перш ніж влаштовувати кафе, варто попрацювати на продажу вуличної кави з печеньками. Під час літньої лабораторії власне хочемо розробити прототипи, а також спробувати сформувати мультидисциплінарні команди, які в майбутньому зможуть працювати над втіленням серйозних урбаністичних проектів". 

Подавати заявку на участь можуть архітектори, урбаністи, соціологи, економісти, дизайнери (практики, промисловий, графічний дизайн, дизайн меблів та просторів), майстри, активісти, ініціатори просторових проектів, орендарі пілотного проекту "Промприлад. Реновація", студенти, митці та всі, хто цікавиться дослідженням міста і його середовища.

Участь у лабораторії безплатна із попереднім відбором.

Кандидатам слід зареєструватися.

Набір на лабораторію триватиме до 23 травня. Деталі – на сайті MetaLab, а також на зустрічах:

16.05, 11:00 – ІФНТУНГ, кафедра архітектурного проектування, макетна майстерня, (Карпатська, 13)

16.05, 14:00 – Навчально-науковий інститут мистецтв ПНУ, ауд. 202 (Сахарова, 4а)
16.05, 18:00 – студентський простір Paragraph, гуманітарний корпус ПНУ (Шевченка, 57)
17.05, 18:00 – зустріч у METALAB (Сахарова, 23)
21.05, 18:00 – зустріч в Urban Space 100 (Грушевського, 19).

"Пірнати" у міське середовище координаторки лабораторії будуть разом зі слухачами. Результатом першої урбаністичної школи у відкритому просторі "Промприлад. Реновація", за їхніми словами, мають стати дослідження і пропозиції проектів. Тоді як під час зимової сесії, а лабораторію мають намір продовжити, обіцяють глибоко зануритися в теорію зміни та перетворення міського простру. 

МETALAB  проект розвитку міських просторів Франківська від платформи "Тепле місто". Це фізичний майданчик на "Промприладі", а водночас  і спільнота, яку творитимуть усі, хто любить Франківськ і прагне поліпшувати міське середовище. Урбаністична лабораторія є одним із напрямів діяльності МETALAB.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: