fbpx

На Промприладі жінки досліджують жінок. ФОТО

Культура 20:04, 13.04, 2018

У виставковій галереї "Асортиментна кімната" в просторі "Промприлад.Реновація" експонується виставка "Жінки про жінок".

Виставка концептуальна, наголосили організатори. Це проект-дослідження у формі виставки автопортретів та циклу подій на тему самосприйняття жінки. Що досліджуватимуть і з якою метою? Розповіли на Вежі Анна Потьомкіна, співкураторка проекту "Жінки про жінок", та Хельга Малаховська, художниця.

Анна Потьомкіна розказала, що на виставці хотіли представити місцевий мистецький контекст від жінок-художниць. Але при цьому прагнули відійти від "центральних відомих фігур". Коли почали збирати роботи від різних авторок, побачили, що у більшості є автопортрети. Так виникла ідея дослідити автопортрет як втілення "больових точок"  про що думає жінка, як сприймає себе і світ, які проблеми її хвилюють.

"скільки мистецтво – це рефлексія, то автопортрет – це подвійна рефлексі", – каже Анна.

Проект так само з "подвійним дном"  його можна позиціонувати як феміністичний, але так само можна вважати і абсолютно не феміністичним, зауважує кураторка.

"Автопортрети як частина мозаїки створюють загальну картину і показують жінку, мисткиню, франківчанку. Чим вона живе і чим переймається",  пояснює вона.

Франківська мисткиня, як свідчать роботи, переймається питаннями гендеру, але не більше, аніж самоідентифікації та самореалізації.

"На виставку вибрали мою давню роботу,  розповідає Хельга. – То була тема нещасливого кохання, тому робота називалася "Коли ти пішов". Це була нелюбима картина з моєї першої виставки. Робота сюрреалістична – у лиці промальований сюжет. Коли мені запропонували її виставити, то спочатку ми планували занедбаний стан роботи підкреслити як неактуальність прожитого етапу. Але коли я три дні по-новому прожила з цією роботою, то захотіла її реставрувати – якраз із поваги до всіх пройдених етапів і пережитих емоцій. Всі ці сходинки – це мій досвід".

"Художниці, чиї роботи представлені на виставці, – суперкласні. Я просто закохалася в кожну художницю, з якою працювала, в кожну роботу. Вони зачіпають. В процесі стикнулася з тим, що треба було багатьом художницям казати: "Та ти офігєнна!" Нагадувати, що варто позбутися боязкості показувати себе професійно. Мені би дуже хотілося цим проектом звернути увагу на жінок, а жінкам нагадати, щоби вони були сміливішими і говорили про сміливіші теми".

Наскільки сміливі чи несміливі художниці Франківська, можна роздивитися на виставці, яка триває до 26 квітня. В "Асортиментній кімнаті" чекають щодня з 10:00 до 19:00.

Читайте: На Промприладі відкрили "Асортиментну кімнату". ФОТО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: