fbpx

На прикарпатській горі, де 75 років тому проходили вишкіл майбутні повстанські командири, встановили капличку. ФОТО

Наша історія 13:31, 16.10, 2018

Напередодні Покрови жителі села Суходіл Рожнятівського району звели каплицю на горі Стовба заввишки 1078 м, де 75 років тому діяла повстанська школа УНС "Трембіта".

Світлини зведеної каплички виставив у мережі користувач Фейсбуку Olek Shkil

Організаційно сотня "Трембіта" входила до куреня УНС "Тигри" під командою Степана Фрасуляка "Хмеля". На початку вересня сотня складалась зі 127 чоловік: сотенного, бунчужного, трьох чот по 36 чоловік, трьох чотових, кухаря, лікаря з двома санітарами, дев'ятьох зв’язкових-розвідників. Практично всі юнаки, що проходили тут вишкіл, були уродженцями Тернопільщини і Львівщини, за винятком кількох місцевих розвідників. Були також уродженці Східної України і Кубані. 

Вишкіл тривав з 24 серпня до 1 листопада 1943 р. На вершині гори є розлога полонина, де майбутні вояки щодня займались вправами, а проживали в таборі неподалік, який складався з трьох житлових куренів, кухні з невеликим льохом і імпровізованого санітарного пункту.
В кінці вересня повстанці прийняли бій з переважаючими німецькими силами, в результаті чого німці втратили приблизно 90 вояків, ще 20 були поранені.

1 листопада 1943 року тут же на вершині сотні "Трембіта" і "Сіроманці" складали присягу на вірність українському народові, після чого відправились на Яворівщину, а далі на Волинь, Поділля і Закерзоння.
До цього часу єдиною згадкою про ті події був камінь посеред полонини з написом "1943 ТРЕМБІТА" і тризубом в центрі.

1

"А зараз в пам’ять про тих вояків стоїть каплиця. Цікавим спогадом кількох місцевих старожилів є те, що на полонині було склом викладено слово ТРЕМБІТА, яке виблискувало на сонці і виднілось з довколишніх полонин. Можливо, це зробили повстанці, коли покидали табір. 
Маю надію, що з часом вдасться відновити і сам табір, який міг би служити чудовим місцем для проведення спортових навчань для молоді", – підсумовує Olek Shkil.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: