fbpx

На Прикарпатті мільйон гривень "закопали" у каналізаційний колектор

Суспільство 11:26, 27.07, 2015

У селищі Перегінськ Рожнятівського району четвертий рік поспіль не можуть завершити реконструкцію каналізаційного колектора, на це виділили понад 1 млн гривень. Через неквапливість будівельників нечистоти пливуть у найчистішу ріку Європи Лімницю.

Активісти "ВОЛІ" знову вирушили в екорейд і переконалися, що провести реконструкцію колектора можна було значно швидше і дешевше.

Сьогодні заплановані роботи зупинені на півшляху. 

Реконструкцію каналізаційного колектора та розширення очисних споруд почали у 2012 р. Тоді рішенням сесії Івано-Франківської облдержадміністрації на це виділили 700 тис. гривень. Відтоді з екологічного фонду області на цей об’єкт витратили понад 1 млн 195 тис. гривень.

"Очисні будують четвертий рік, виділено немалі гроші і прокладено всього біля 400 м каналізаційного колектора! Сума коштів для цих робіт явно завищена, більше того, з обласного бюджету передбачено ще кошти для закінчення реконструкції", – розповідає координатор обласної організації партії "ВОЛЯ" Михайло Якимчук.

Активісти "ВОЛІ" разом з комунальниками, екологами та громадськістю оглянули очисні споруди у Перегінську.

"Ми побачили, що самі очисні в хорошому стані, слід тільки завести колектор до насосної станції,  продовжує Михайло Якимчук. – Дивно, але роботи досі не завершені. Ми знову пересвідчилися, що екокошти на Франківщині використовують неефективно – нечистоти з усього селища далі забруднюють воду, яку ж потім місцеві жителі п’ють".

Залишилося прокласти всього 300 м каналізаційного колектора, щоб п’ятитисячне селище змогло користуватися очисними спорудами.

"Стосовно підрядника, який проводить реконструкцію у Перегінську, а також у Рожнятові – будівництво очисних споруд, хочемо, щоб він виконав усі зобов’язання; наскільки мені відомо, роботи проводять у міру надходження коштів",  коментує ситуацію начальник водного господарства у Рожнятові Ярослав Лутчин.

Активісти "ВОЛІ" вимагають від Івано-Франківської облдержадміністрації надати щорічні звіти за виконаний об’єм робіт у Перегінську, скільки загалом було виділено коштів з екологічного фонду на цей об’єкт, і чи проходив проект реконструкції каналізаційного колектора відповідну експертизу.

Нагадаємо, бюджет Івано-Франківського екологічного фонду – третій в Україні за обсягом надходжень податку, попереду лише Дніпропетровська і Донецька області. Загалом зі 115 млн гривень екоподатку обласною радою у 2015 р. спрямовано на природоохоронні заходи 46,8 млн гривень.

На переконання партії "ВОЛЯ", далі фінансувати екологічну програму до 2020 року без повного та прозорого звіту за попередні п’ять років і використані 414 млн гривень екологічних коштів та притягнення до відповідальності посадовців, які бездумно витрачали мільйони, неможливо.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: