fbpx

На Прикарпатті через брак коштів під загрозою закриття унікальний садочок для дітей з інвалідністю

Суспільство 15:31, 14.12, 2018

На Прикарпатті під загрозою закриття опинився унікальний дитячий садочок, який функціонує три роки на базі дитячого будинку "Теплий дім".

В місті Долина його відвідують майже півсотні дітей-інвалідів, пише Фіртка.

З 1 січня всі вони ризикують опинитися на вулиці через те, що чиновники ніяк не можуть вирішити, хто має фінансувати садочок. Дитбудинок із садком належить обласній раді, і досі гроші надходили з держбюджету окремою субвенцією.

Та з наступного року фінансування дошкільної освіти передають на місця, тобто районній раді. У райраді кажуть, що гроші давати готові тільки за діток із району. За тих же, що проживають в місті, а їх майже тридцять, вимагають, щоб платила міська рада.

Проти цього категорично виступає міський голова Володимир Гаразд.

Батьки уже неодноразово ходили на прийом до мера і голови райради. Останні влаштували в кабінеті якусь клоунаду із взаємними образами і погрозами. А закінчилося все тим, що голова райради пообіцяв з необхідних чотирьох мільйонів виділити 600 тисяч. Решту ж запропонували батькам самотужки вибивати в області.

Тож сьогодні батьки приїхали до Івано-Франківська на комісію з питань гуманітарної політики та свободи слова вимагати віднайти кошти.

"Нас запросила районна рада до обласної ради, бо тут буде вирішуватись наше питання, адже на рівні району добитись нічого не можемо. Фінансувати райрада погоджується лише 13 дітей з району, а решту, 24 дитини з міською пропискою, фінансувати не будуть. Це означає, що дітей розприділять по різних садках. Ми так не хочемо, адже діти почали розвиватися, і якщо зараз їх розприділити в інші садки, то їх розвиток припиниться. Крім того, це означає, що на наших дітях будуть вчитися, а це для нас неприпустимо",  каже мама одного з дітей Ольга Ільків.

Заступник голови Долинської районної ради Михайло Лаврів каже, що заклад дійсно особливий.

"Ми хочемо, щоб заклад продовжив існування, але на це потрібно 4 мільйони гривень. В 2019 році ми вже бачимо, що маємо дефіцит по грошах, і знайти ще додаткові мільйони неможливо",  наголосив Лаврів.

Перший заступник голови обласної ради Василь Гладій наголошує, що цей дитячий будинок є одним із найкращих.

"100% треба цю проблему вирішити. Поки буде комісія Департаменту освіти, владі і представникам батьківського комітету треба говорити. Через годину маєте подати пропозицію на комісію. Заклад має бути. Дайте узгоджений проект рішення",  зазначив Гладій.

Заступник директора департаменту освіти і науки ІФ ОДА Андрій Сташків пояснює, що утримання приміщення і утримання енергоносіїв за кошти обласного бюджету відповідає закону.

"А фінансувати харчування та зарплату  це вже нецільове використання коштів. Виходить в районі 1,5 мільйона",  відзначає заступник.

Батьки кажуть, що ще вліку звертались до райради і їм обіцяли, що фінансування буде.

"Зараз міська рада категорично відмовляється фінансувати. Сьогодні біда наша, а завтра може бути ваша",  відзначила одна з матерів.

Директор департаменту фінансів ОДА Ірина Мацькевич зазначила, що батькам також треба йти не особисто до міського голови, а на сесію міської ради, адже є депутатський корпус.

В підсумку, райрада закладе 1 мільйон на перші 4 місяці. Також будуть аналізувати розрахунки. Департамент освіти виділить 1,5 мільйона на утримання будівлі, в якій розташований садочок.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: