fbpx

На Прикарпатті чоловік проїхав 200 кілометрів, щоб врятувати лелеку

Суспільство 12:37, 10.11, 2017

Житель села Слобідки на Косівщині Михайло Кузьмич Девда врятував покаліченого лелеку, якого знайшов у саду біля своєї хати. Майже три місяці доглядав його, як малу дитину, годував і лікував, адже пернатий навіть їсти самотужки не міг.

Коли чоловік зрозумів, що зі скаліченим лелекою сам ради не дасть, проїхав понад 200 км, щоб влаштувати пернатого до найкращого реабілітаційного центру, інформують "Вікна".

Три роки тому Михайло Девда на тому ж місці, де цього разу знайшов покаліченого лелеку, знайшов двох загиблих дорослих бузьків.

Справа в тому, що у саду стоїть бетонний електричний стовп, а в селі є кілька лелечих гнізд. Наприкінці літа птахи активізуються – готуються вирушати у теплі краї. Під час "тренувань" сідають на електроопори і торкаються дротів крилами чи кінцівками. Напруга висока – шансів вижити у пернатих мало. Про це на своїй сторінці у соцмережі повідомляє Аліса Мудрицька.

Ураження електрострумом є основною причиною травмування і загибелі птахів. Про це знають екологи та енергетики. У ПАТ "Прикарпаттяобленерго" з 2011 року діє довгострокова програма "Лелека", у рамках якої, зокрема, виготовляють і встановлюють металеві платформи для лелечих домівок. Це зводить до мінімуму ризик травмування птахів на місці гніздування. А от зробити безпечними для них усі електроопори наразі неможливо.

Читайте також: Прикарпатцю, який 28 років будував лелечі гнізда, відремонтували дах будинку

У Європі цю проблему та багато інших вирішує прокладання електричних кабелів під землею. На стовпах встановлюють протиптахові ковпаки. В Україні такі заходи лише починають проводити, вони більше схожі на пілотні проекти, а не на програму державного масштабу. Тому схожа сумна історія може трапитися знову.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: