fbpx

На Прикарпатті Держпродспоживслужба закликає вилучити з обігу китайський чай, в якому знайшли небезпечний барвник

Суспільство 08:11, 09.01, 2019

До Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів надійшли інформаційні повідомлення системи RASFF стосовно виявлення антрахінону в зеленому чаї, що експортується із Китайської Народної Республіки через Королівство Нідерландів до окремих держав – членів ЄС та до України.

Як повідомили у прес-службі Держпродспоживслужби, імпортер – Heuschen & Schrouff, Oriental Foods Trading B.V.

"Головне управління Держпродспоживслужби у Івано-Франківській області попереджає операторів ринку, які здійснюють обіг зазначеного продукту, про необхідність вилучення його з обігу та у строк не більше двох робочих днів письмово інформувати про виявлену невідповідність компетентний орган", – йдеться в повідомленні.

Антрахінон – це жовта або сіра кристалічна речовина. Його похідні застосовуються як барвники, а в медицині він застосовується як проносний засіб. При цьому в сільському господарстві – для відлякування птахів після посівної.

У Держпродспоживслужбі звертають увагу на те, що усі харчові продукти, що перебувають в обігу на території України, повинні маркуватися державною мовою (ст. 39 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів"). 

Європейська система швидкого оповіщення про харчові продукти і корми (Rapid Alert System for Food nd Feed, RASFF) – система швидкого оповіщення Європейської Комісії, діє з 1979 року. Служби системи працюють цілодобово, і повідомлення про виявлені харчові ризики (нотифікації) розповсюджуються в найкоротший термін. І як тільки з'являється нотифікація, постачальник миттєво відкликає свою продукцію з торгових полиць ЄС.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: