fbpx

На Прикарпатті дівчина з реєстру неплатників аліментів дізналася, що її наречений був одружений і має дітей

Суспільство 09:36, 14.03, 2018

В. о. начальника ГТ управління юстиції в Івано-Франківській області Андрій Гайда розповів, як злісні неплатники аліментів опиняються на "дошках ганьби" і як держвиконавці змушують їх погашати борги перед дітьми.

Батьків, які не платять аліменти більш як три місяці, вносять до єдиного реєстру боржників на сайті Міністерства юстиції.

"Був такий випадок, коли дівчина перед одруженням подивилася в реєстр і дізналася, що чоловік від неї приховує не лише те, що він був одружений, а й те, що в нього є діти і він ще не платить аліменти", – розповів Андрій Гайда в ефірі "UA-Карпати" .

А нещодавно на сторінках у соцмережах обласного управління юстиції почали з’являтися списки злісних неплатників аліментів.

"Списки ганьби ми самі формуємо. Вибираємо тих, у кого заборгованість перевищує 20 тисяч гривень. Висвітлюємо у себе на сайті та на сторінці у Фейсбуці", – зазначив Гайда.

Багато з тих, хто потрапив на дошку ганьби, каже він, вже сплатили аліменти. Він також зазначив, що обов’язком боржника не лише сплатити аліменти, а й надати у виконавчу службу підтвердження погашеної заборгованості.

Ті, хто боргує своїм дітям більш як шість місяців, не мають права виїзду за межі України; обмежені у праві керування транспортними засобами; не мають права користуватися зброєю та полювати.

Також на таких боржників держвиконавці складають протокол про адміністративне правопорушення за ст. 183-1 КУпАП та направляють до суду.

"Якщо у боржника  грошей нема,  описується його майно і передається на реалізацію", – зазначив Андрій Гайда.

Він також наголосив, що діти можуть виїжджати за кордон без згоди батьків, які не платять аліменти більш як півроку.

"Часто у період відпусток матері забирали виконавчі провадження. Раніше горе-батьки займалися шантажем: хочеш поїхати – забери виконавче провадження. Цей новий закон ці речі обмежує. Якщо у боржника є більш як шість місяців заборгованості, то його дитина може перетнути кордон з іншим з батьків без згоди того боржника",  наголосив Гайда.

Також законодавство мотивує й держвиконавців вибивати борги зі злісних неплатників.

"Відколи вступив у силу новий закон, виконавці отримують нагороду 2% від суми стягнення. Це досить суттєво. Деякі виконавці мають в місяць по 20 тисяч гривень",  розповів Андрій Гайда.

Нагадаємо, на Прикарпатті від сплати аліментів ухиляються приблизно 9,5 тисяч батьків, з них 120 жінок.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: