fbpx

На Прикарпатті – два "підозрілих" випадки вірусної пневмонії, пов'язані з пандемічним грипом

Суспільство 16:04, 13.01, 2016

Спеціалісти Департаменту охорони здоров'я Івано-Франківської ОДА на прес-конференції з приводу поширення пандемічного вірусу грипу повідомили, що очікують дві "хвилі" грипу.

"На даний час в області немає епідемії грипу та ГРВІ. За час епідсезону 2015-2016 років захворіли майже 50 тисяч прикарпатців, 63% з них діти. Епідемічним порогом вважається показник 29,2 хворих на 10 тисяч населення. В області зараз показник 19,2", – повідомив начальник Департаменту охорони здоров'я Івано-Франківської ОДА Мирон Матейко.

Прикарпаття грип Івано-Франківськ

Матейко підтвердив офіційні дані МОЗ, що на сьогоднішній день 25 чоловік померли від грипу та його ускладнень у Вінниці, 28 – в Одесі.

"Аналізуючи ці випадки смертей, медики наголошують, що всі вони сталися через невчасне звернення до лікарів, на 6-7 добу, коли вже розвивалися ускладення  пневмонія і набряк легенів",  відзначив головний медик області. 

За його словами, в області наразі мають місце 197 випадків захворювання на пневмонію. Тільки 2 випадки з них були визнані підозрілими. Додаткові обстеження та лабораторна діагностика підтвердили, що це вірусна пневмонія, яка може бути пов'язана з грипом.

"Щотижня проводиться моніторинг, скільки прикарпатців звернулися по допомогу з приводу грипу і ГРВІ,  повідомила спеціаліст Департаменту Марія Бойко. – На цей час захворюваність характерна для сезону, відповідає рівню минулих років. За останній тиждень до медиків звернулися близько 3 тисяч осіб".

За даними епідеміологічної служби в області, каже Марія Бойко, на Прикарпатті циркулюють віруси грипу А та В сезонних. Можна говорити тільки про 9% грипу, які були викликані вірусом А пандемічним, або "свинячим" грипом.

"З-поміж тих, хто звернувся по допомогу, лише 35% випадків захворювання викликані вірусом грипу, решта  інші респіраторні віруси", – додала Марія Бойко.

З наступного тижня медики прогнозують підвищення захворюваності на грип та ГРВІ. Тоді, каже Марія Бойко, можна буде прогнозувати, як розвиватиметься ситуація з грипом в області.

Після першої хвилі наприкінці січня, застерігає вона, грип зазвичай повертається "другою хвилею"  в березні. 

Щоби попередити поширення вірусів, в лікувальних закладах області запровадили карантин.

Як повідомляв КУРС, масову захворюваність на грип прогнозують в кінці січня – на початку лютого.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: