fbpx

На Прикарпатті гуцули розвінчали міфи про себе та розповіли про інтимне. ВІДЕО

Стиль життя 09:57, 29.06, 2018

Українці, які живуть найближче до сонця і роками не спускаються з гір. Журналісти спецпроекту "Етнокод" вирушили в незвичайну етнографічну експедицію на захід України, щоби подивитись, як вікові традиції вживаються із сьогоденням.

Микола Марусяк – справжній житель гір, який вже багато років взагалі не спускається донизу. Каже, що в гуцулів нема такого, щоб хтось прислаб, бо завжди треба працювати. А у місто нема чого їхати, адже газ та світло дорогі, однак без останнього – ніяк.

"Я би сказала, що ми знаходимося собі у своїй фортеці, у своєму світі, у своєму спокої, – каже донька Люба. – Попри все, йдеш до людей, і все, що треба, робиш, купляєш, спілкуєшся, та й вчилася. А в результаті повертаєшся. В основному раз в тиждень виходиш, бо таке, як хліб, то дріжджі треба купити, щоб було свіжіше. В основному за продуктами. А так – потреби нема".

Їхня ґражда була збудована у 1925 році. Любин прадід був заможним, ще й при посаді – війт (сільський голова). Всі землі навколо та шмат лісу належали родині. 

"Звичайна жила хата. Це там, де ми народилися, виросли і далі живемо", – додає Люба.

Господарюють Марусяки так, як і 100 років тому їхні пращури. З благ цивілізації лише електрика. У них є отара овець на 50 голів, яку у горах вже не часто зустрінеш.

У сім'ї зберігся рецепт справжньої бринзи, яка може бути лише з копченого будзу, а молоко має бути виключно овече, решта – підробка.

А на іншій горі живе ще один Микола. Він може те, що вже не кожному гуцулові під силу, – не лише втримати трембіту в руках, а й зіграти без фальші.

"Трембіта у нас збереглася. Але, наприклад, ці моменти, коли дитина народилася, уже не сповіщаємо, бо вже є мобільний зв'язок. Коли від шлюбу молоді приходять, уже не сповіщаємо. Але на похоронах то діючий інструмент", – розповідає Микола.

Іван та Марічка Зеленчуки живуть у долині і мають величезний, як для гуцулів, скарб – клаптик родючої землі. Вони й досі вірять, що цибулю треба садити лише у певний день тижня, щоб не виросла квадратна. Вдома Марія ліпить коників з сиру.

Гуцули на камеру готові поділитися секретними рецептами, якими володіють одиниці, але не готові розповідати лише про кохання, то, мовляв, говориться лише між двома. Утім, жартома видають рецепт довгого подружнього життя: "Хто коханки та любки не має, най не жиє на цем світі, най вже вмирає!"

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: