fbpx

На Прикарпатті хворі на цукровий діабет купуватимуть інсулін з 95% знижкою

Суспільство 11:29, 04.04, 2016

В Івано-Франківській області зареєстровано 44 312 дорослих хворих на цукровий діабет та 310 дітей. З них потребують інсуліну 5668 осіб. Найвища захворюваність на цукровий діабет у Снятинському, Коломийському, Рогатинському, Городенківському районах.

Про це повідомив обласний ендокринолог Володимир Гаврилюк на прес-конференції з нагоди Всесвітнього дня здоров’я, який цьогоріч проходить під гаслом "Переможемо діабет".

В Україні є понад 1 млн 300 тис. хворих на цукровий діабет, щорічно виявляється до 100 тис. нових хворих. В області щорічно вперше виявляється понад 4 тис. хворих. У 2015 році на Прикарпатті померло з різних причин 1518 хворих на цукровий діабет, через саме цю хворобу – 19. Смертність від цукрового діабету в області вдвічі нижча, ніж в Україні.

Володимир Гаврилюк розповів, що забезпечення ліками хворих цукровим діабетом є величезним тягарем для держави, тому всі заходи спрямовуються на профілактику. Здорове харчування, фізичне навантаження та уникнення шкідливих звичок є запорукою здорового організму.

"В Івано-Франківську спостерігається позитивна тенденція до заняття спортом. Наприклад, в мікрорайоні Пасічна за сприяння міської влади та підприємців облаштували дитмайданчики, де діти можуть активно займатися", – розповів лікар.

Спеціалізовану медичну допомогу в області надають 59 лікарів-ендокринологів, з них 10 дитячих.

Дитячий лікар-ендокринолог Мар’яна Коновалова розповіла, що останнім часом зростає кількість дітей до 6 років, у яких виявляють ендокринні захворювання. Нещодавно таку хвробу виявили навіть у двох діток до 2 років.

"Діабет є автоімунним захворюванням, і якщо воно почалося, то зупинити його неможливо",  зазначила Коновалова.

Вона рекомендує молодим матерям годувати як мінімум до 6 місяців грудним молоком, а до року протипоказано коров’яче молоко.

Ще однією причиною цукрового діабету можуть стати вірусні захворювання. Гаврилюк рекомендує проводити щеплення перед осінньо-зимовим епідемічним періодом. Також розвиток діабету може спричинити стрес.

Факторами розвитку для діабету другого типу, який виникає пісня 45 років, є надмірна вага, серцево-судинні захворювання, захворювання шлунково-кишкового тракту, спадковість, пологи, які закінчились народженням дитини вагою більше 4 кг, зловживання алкоголем.

За словами обласного ендокринолога, єдиним можливим шляхом для повного вилікування цукрового діабету може бути зміна генетики (генетичного коду) або пересадка підшлункової залози разом з іншими органами.

Володимир Гаврилюк також відзначив, що протягом двох років розроблялася система відшкодування вартості інсуліну хворим. Однак наразі вона лише затверджена, але поки що не впроваджена. Згідно із нею, інсулінозалежні будуть сплачувати лише 5% від вартості інсуліну. Спочатку буде вестися облік пацієнтів із зазначенням доз інсуліну для них. Потім буде визначений список аптек, які відпускатимуть інсулін хворим, однак відшкодування здійснюватиме влада.

"Тут є спільна відповідальність пацієнта, лікаря, держави", – додав Гаврилюк.

За словами лікаря, ця система може запрацювати в будь-який момент. Тендер на поставку ліків був проведений у лютому цього року, і тепер відбувається укладення договорів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: