fbpx

На Прикарпатті із 72 кримінальних справ, порушених за ухилення від мобілізації, 40 були закриті

Суспільство 12:46, 26.03, 2015

Прокурор Івано-Франківської області Ігор Настасяк пояснив, чому не притягнуті до відповідальності за ухилення від мобілізації 8,5 тисяч прикарпатців, які подані до розшуку.

На попередніх нарадах з приводу мобілізації в Івано-Франківській ОДА т.в.о військового комісара області повідомляв, що 8,5 тисяч чоловіків, які на Прикарпатті уникають мобілізації, подані в розшук. Під час спроби з'ясувати, як просувається розшук, на сьогоднішній "мобілізаційній" нараді обласний прокурор Ігор Настасяк сказав, що "цифра ця неправильна".

"Ці особи не отримали повістки. Розшук же може бути тільки стосовно тієї особи, яку повідомили про підозру. Тоді їй заборонено виїзд за кордон – в цієї особи тоді є певні обмеження. Тому стільки людей у нас немає", – пояснив прокурор.

Ігор Настасяк повідомив, що приблизно за рік мобілізації було порушено 72 кримінальні провадження.

"Тільки 72  стосовно тих осіб, які отримали повістки і не з’явилися",  уточнив він.

"Військові комісаріати з районів передали списки в МВС щодо розшуку людей, які ухиляються від мобілізації",  у свою чергу повідомив, звідки взята цифра, новопризначений обласний воєнком Володимир Ярмошук.

Тобто ці люди – зникли, їх немає за місцем проживання і реєстрації.

"Прийшли раз, два, три – дома нікого нема. Двері не відкрили. Тоді предаємо списки в міліцію – до розшуку. Звідси ця цифра. І якщо у нас в області це 8 тисяч, то в сусідній Тернопільській – близько 30 тисяч чоловіків до розшуку. Це ті особи, яким ми не змогли вручити повістку",  роз'яснив пан Ярмошук.

Обласний прокурор додав, що наразі тільки 5 кримінальних проваджень пішли до суду, слухаються. Близько 40 – закрито.

"Чому? Коли порушується кримінальне провадження, що такий-то ухиляється від мобілізації, а потім в ході розслідування з'ясовується, що ті, хто давав йому повістку, давали не йому, а родині, він відповідальності не несе. Це є закон. Ми його обійти не можемо. Тому притягати людину ми не маємо права, поки не вручимо їй повістку",  відзначив Ігор Настасяк. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: