fbpx

На Прикарпатті Кабмін не може затвердити 10 територіальних громад, які готові об'єднатися

Суспільство 16:26, 11.04, 2016

На Прикарпатті обговорили проблеми, з якими зіткнулися як вже створені територіальні громади, так і ті, що збираються об'єднатися.

Під головуванням директора Офісу реформ Руслана Панасюка відбулася робоча нарада щодо децентралізації. Участь у заході взяли директор Інституту гуманітарної підготовки та державного управління ІФНТУНГ Дмитро Дзвінчук, регіональний консультант з організаційно-правових питань Марія Баран, регіональний консультант із бюджетних питань Юрій Стефанчук та спостерігачі місії ОБСЄ Мірослав Демко та Андреас Сампсон.
Руслан Панасюк розповів про виконану роботу з громадами, які вже об´єдналися, а це Печеніжинська (Коломийський район), Старобогородчанська (Богородчанський район) та Верхнянська (Калуський район) громади, передає прес-служба Івано-Франківської ОДА.
 
За його словами, найважливішим пріоритетом, який експерти ставлять перед собою, це не кількісний, а якісний показник об'єднання громад.
"Основне завдання представників Офісу реформ – це оптимальна та ефективна організація усіх галузей територіально об’єднаних громад, – наголосив Руслан Панасюк. – Ми активно шукаємо вирішення проблеми з десятьма територіальними громадами, які Кабінет Міністрів України не затвердив, стараємося створити інший формат для об'єднання".
Дмитро Дзвінчук додав, що через не до кінця відпрацьовану нормативно-правову базу, на яку повинні посилатися керівники, представники громад, після процесу децентралізації, зіткнулися з новими проблемами.
 

Марія Баран розповіла про те, що у своїй роботі експерти Офісу реформ використовували індивідуальний підхід до формування кожної з громад. Так, у гірських районах були деякі відхилення від умов методики формування громад, адже відстань двадцятикілометрової зони в горах має дещо інші особливості, ніж на рівнині.  

"Ми враховували те, що швидка допомога чи пожежна машина мають доїхати до населеного пункту за 25 хвилин",  повідомила регіональний консультант з організаційно-правових питань.

Мірослав Демко поцікавився селом Устеріки Верховинського району, через те, що громада села спочатку погодилася на приєднання, а потім відмовилася та навіть подала позов до суду. Коментуючи ситуацію, Марія Баран повідомила, що мешканці села дали згоду на приєднання до Білоберізької громади, яка була утворена у листопаді минулого року. Тобто складну процедуру об'єднання вони пройшли за власною згодою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: