fbpx

На Прикарпатті лише в одному районі передбачили бюджет для надання безоплатної первинної правової допомоги у 2015 році

Суспільство 12:50, 28.01, 2015

Законом України "Про безоплатну правову допомогу" запроваджено систему безоплатної правової допомоги як державної гарантії. Згідно з цим Законом органи місцевого самоврядування зобов’язані забезпечити надання безоплатної первинної правової допомоги. Головне управління юстиції в Івано-Франківській області та ІФОГО "Станіславська правозахисна група” організували прес-конференцію на тему "Безоплатна первинна правова допомога в громадах Прикарпаття. Бути чи не бути?”

"Станіславська правозахисна група" (СПГ) за підтримки ПРООН в Україні спільно з програмою "Верховенство права" Міжнародного фонду "Відродження" в рамках проекту "Формування сталої системи надання безоплатної правової допомоги на Прикарпатті" протягом 2014 року надавала рекомендації для органів місцевого самоврядування Прикарпаття щодо впровадження безоплатної первинної правової допомоги у місцевих громадах, проводила інформаційну  кампанію щодо необхідності створення системи первинної правової допомоги та шляхів її створення, власними силами надавала безоплатну первинну правову допомогу в окремих громадах.

Як зазначив голова СПГ Андрій Малетин, хоч Закон України "Про безоплатну правову допомогу" був прийнятий у 2011 році, органи місцевого самоврядування на Прикарпатті із втіленням його норм в життя досі не поспішають. Місцева влада аргументувала неможливість реалізації закону браком фінансування.

Андрій Малетин розповів, що тісна співпраця склалась з Долинською районною та Рожнятівською селищною радами. Пізніше почали долучатися й інші районні, міські та сільські ради.

Спільно зі СПГ Долинська районна та Рожнятівська селищна ради розробили нормативні документи, на основі яких створили систему надання безоплатної первинної правової допомоги в своїх громадах. Цільова програма Долинського району передбачає фінансування в розмірі 30 тисяч гривень у 2015 році. Рожнятівська селищна рада відповідним рішенням затвердила Положення про залучення юридичних осіб приватного права до надання безоплатної первинної правової допомоги.

Андрій Малетин відзначив, що органи місцевого самоврядування не заперечують проти розробки програми надання безоплатної правової допомоги, проте рідко можуть уявити, як це все можна реалізувати, враховуючи значний брак ресурсів.

За його словами, протягом 2014 року юристи Центрів правової інформації та консультацій СПГ надали первинну правову допомогу більше тисячі клієнтів. Найбільше звернень було пов’язано із невиконанням судових рішень, сімейними питаннями, земельними, трудовими відносинами, спадковими питаннями, соціального захисту, адміністративними спорами. Голова СПГ зазначив, що вперше прикарпатці зверталися з питань мобілізації, проблем учасників АТО та членів їх сімей і т.п.

За словами начальника відділу правової роботи, правової освіти Головного управління юстиції в Івано-Франківській області Назарія Саведчука, вторинну правову допомогу надають у Центрі надання вторинної правової допомоги, який в Івано-Франківську знаходиться за адресою вул. Грюнвальдська, 8. Вторинна правова допомога передбачає захист, представництво в судах та інших органах, складання процесуальних документів. Безкоштовно таку допомогу зможуть отримати представники малозабезпечених верств населення, біженці, ветерани війни, особи, які мають психічні розлади. За словами Назарія Саведчука, у попередньому році Центром надання вторинної допомоги було видано 893 доручення адвокатам, а це близько 60-70 доручень на місяць і 270 затримань осіб, підозрюваних у скоєнні тих чи інших злочинів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: