fbpx

На нафтогазові аукціони виставили п’ять ділянок на Прикарпатті з початковою вартістю майже 50 млн грн

Економіка 21:54, 30.03, 2019

Держгеонадра виставила на онлайн-аукціон в електронній торговій системі ProZorro.Продажі права на користування надрами на п’яти ділянках в Івано-Франківській області. Ціна лотів – від 2,45 до 19, 25 млн грн.

Найбільший лот – спеціальний дозвіл на користування надрами на Гошівській площі. Вона розташована на території Болехівської міської ради та Долинського району за 12 км від Долини. Площа ділянки – 49,01 кв. км. Початкова ціна лоту – 19,25 млн грн.

1

Потенційні запаси вуглеводнів на Гошівській площі оцінюють у 50-100 тис. тонн на км кв.

Такі ж прогнозовані видобувні ресурси вуглеводнів на Ясенській площі, яка розташована в Рожнятівському районі за 30 км від Рожнятова. Площа ділянки – 35,36 кв. км. Початкова ціна лоту – 18,83 млн грн.

2

Ясенська площа досі не розроблялась, і видобуток корисних копалин на ній не проводився

Спеціальний дозвіл на користування надрами на Східно-Космацькій площі виставлений на аукціон з початковою ціною – 8,98 млн грн. Ділянка площею 6,91 кв. км розташована у Богородчанському районі Івано-Франківської області. Найближчими до ділянки селами є Космач, Міжгір’я і Росільна.

3

За попередніми даними, прогнозні ресурсні запаси вуглеводнів на Східно-Космацькій площі оцінюються у 5305 тис. тонн умовного палива.

Ще на один аукціон виставили спеціальний дозвіл на користування надрами на території Болехівсько-Смолянської площі, яка розташована за 2 км від міста Болехів. Початкова ціна лоту – 2,45 млн грн. Площа ділянки – 10,39 кв. км.

4

Площа знаходиться в перспективній зоні з щільністю нерозвіданих ресурсів від 30 до 50 тис. тонн на квадратний кілометр.

Остання ділянка – Південно-Сливкинська площа на території Рожнятівського та Богородчанського районів. Початкова ціна лоту – 8,79 млн грн. Площа ділянки – 11,69 кв. км.

5

Найближчими населеними пунктами є села Пороги, Богрівка, Ясень.

Всі аукціони відбудуться 18 червня цього року. Компанії, які виграють аукціони, отримають дозволи на геологічне вивчення нафтогазоносних надр на цих ділянках, у тому числі на дослідно-промислову розробку родовищ з подальшим видобуванням нафти і газу протягом 20 років.

«Перші аукціони на спецдозволи, які відбулися в Україні, показали свою ефективність. Нафтогазові ділянки вдалося продати втричі дорожче від оголошеної вартості. На жаль, не відбувся аукціон на користування надрами на Дихтинецькій площі, яка охоплює частину Верховинського району у нашій області,  зазначає начальник управління промисловості департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури Івано-Франківської ОДА Наталія Міненко. – Попри це ми очікуємо, що заплановані на червень аукціони пройдуть успішно. Адже це не лише значні надходження до державного бюджету, а й підтримка місцевих громад. По-перше, громади трьох районів отримають додаткові надходження до бюджету від рентної плати за користування надрами. По-друге, можуть очікувати на підписання соціальних угод з надрокористувачем. Адже підприємства, які займаються видобутком вуглеводнів на території області, зазвичай беруть активну участь у соціально-економічному розвитку тих населених пунктів, де вони працюють".

Відзначимо, що 6 березня відбулися три аукціони в електронній торговій системі ProZorro.Продажі. Вперше вони стосувалися прав на надрокористування. На аукціоні сукупна вартість лотів зросла на 96 млн від оголошеної вартості, це у понад три рази – з 45 млн грн до 141 млн грн.

Як писав КУРС, на аукціон також виставляли спецдозвіл на користування надрами на Дихтинецькій площі. Але цей аукціон не відбувся через відсутність учасників.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: