fbpx

На Прикарпатті найбільше раком хворіють діти в Калуському і Надвірнянському районах

Здоров'я 11:34, 15.02, 2018

В Івано-Франківській обласній дитячій клінічній лікарні під спостереженням в гематолога перебувають 93 дітей з онкогематологічною патологією та 138 дітей спостерігаються в онколога.

Найбільше дітей з онкогематологічними захворюваннями та хворих на рак в місті Івано-Франківську, Надвірнянському та Калуському районах.

Про це йшлося сьогодні на прес-конференції щодо ситуації боротьби із раком серед дитячого населення області, приуроченої Всесвітньому дню боротьби проти раку. 

Заступник головного лікаря ОДКЛ Лідія Матвіїв розповіла, що щорічно 175 тисячам дітей по всьому світу діагностують онкохвороби, а в Україні щорічно реєструють 1000-1200 нових випадків злоякісних новоутворень у дітей. Серед причин смертності у дітей та підлітків онкологічні захворювання посідають друге місце. Більш як 70% всіх онкологічних захворювань дітей є виліковними, якщо діагностуються і лікуються на ранній стадії.  

В онкогематологічному відділенні ОДКЛ застосовують сучасні технології діагностики та Європейські протоколи хіміотерапії лікування дітей з гемобластозами та дітей, хворих на рак. 

"На жаль, в суспільстві склалися стереотипи, що рак – це вирок. Але при сьогоднішніх можливостях діагностики і лікування ми бачимо результати і сподіваємося на ще кращі результати, – зазначила Лідія Матвіїв. – В нас 80-90% дітей мають шанс на одужання".

За словами медика, вікових закономірностей щодо діагностування раку немає, адже захворювання можуть виявити навіть у немовлят.

Завідуюча онкогематологічним відділенням ОДКЛ Алла Іваненко каже, що коли у відділенні лікують немовлят, то змушені чекати результат до 5 років, адже клініко-лабораторна ремісія спостерігається аж через такий тривалий час. У більшості випадків хвороба не повертається. 

"Хімія надзвичайно токсична, жорстка, дає багато ускладнень. Вона дає можливість досягти успіху у боротьбі зі злоякісними утвореннями, але бувають випадки, коли дитина не може пережити хімію", – розповіла Алла Іваненко.

На думку лікаря, однією з причин онкозахворювань є погіршення екології. А ще  у сім’ях поширені шкідливі звички. Також є проблеми зі здоровим харчуванням: якісне харчування сьогодні можуть дозволити собі добре забезпечені родини. 

Лікарня чи одна сім’я не можуть забезпечити лікування дітям. Для цього звертаються до програми "Дитяча онкологія". Ця програма надає супровідне до хіміотерапії лікування для дітей. 
У відділенні є 25 ліжок. Дітей лікують три лікарі-гематологи та один онколог.

Державне фінансування на лікування хворих дітей недостатнє. Медикаменти отримує онкогематологічне відділення за державною програмою "Онкологія" та обласною програмою "Здоров’я населення Прикарпаття". За словами Лідії Матвіїв, з 2017 року по сьогодні в лікарні продовжують отримувати медикаменти, які були у заявці за 2016 рік. Так, за державною програмою за 2017 рік отримали ліків на 8 мільйонів гривень, за обласною програмою  на 150 тисяч гривень. Також отримали препарати на 600 тисяч по перерозподілу препаратів з інших областей. Допомагають благодійні фонди, які минулого року надали препаратів на 350 тисяч гривень. 

Алла Іваненко рекомендує, якщо сталося так, що в сім'ї перша дитина має онкозахворювання, то при плануванні другої дитини батькам варто звернутися до генетиків. Цього року на спостереження вже відправили 6 здорових дітей. Загалом вилікували вже близько 200 дітей.

"Ми б хотіли батькам нагадати про те, щоб були уважними і пильними до своїх дітей, щоб вони не приводили вже занедбаних дітей. Щоб звертали увагу на різні симптоми і зміну поведінки дітей",  звернулася Лідія Матвіїв.

 Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: