fbpx

На Прикарпатті негайного ремонту потребують 55 мостів

Суспільство 11:31, 26.03, 2017

Після того як у Києві на Шулявському шляхопроводі відпала ділянка відбійників з частинами конструкцій, в Україні знову заговорили про необхідність обстеження мостів та інших штучних споруд на дорогах. У службі автомобільних доріг Івано-Франківської області запевняють, що аварійних мостів на Прикарпатті нема, але є так звані "обмежено придатні", а стан мостів і штучних споруд на дорогах області перевіряють двічі на рік.

"Від того, що сталося у Києві на Шулявському мості, ніхто не застрахований, – каже начальник служби автомобільних доріг у Івано-Франківській області Василь Буджак. – Я той міст добре знаю. Але треба розуміти, що будь-які споруди мають свій термін придатності. За Австрії будували мости з каменю, і вони досі служать. А залізобетон – це не природний камінь. Він має свій термін служби. Це треба пам’ятати, і коли настає час, такі мости треба ремонтувати".

Загалом на Прикарпатті є 1177 мостів загальною протяжністю 27 кілометрів. В основному вони побудовані до 70-х років минулого століття. При належній експлуатації термін їхньої придатності становить до 70 років. Але оскільки фінансування на експлуатацію мостів завжди було обмеженим, то уже після 40 років вони потребували ремонтів, пише "Західний кур‛єр".

Як наголосив Василь Буджак, мости та інші штучні споруди перебувають на особливому контролі. Вони обслуговуються як службою автодоріг, так і експлуатуючими організаціями, а за їхній експлуатаційний стан відповідають філії ДП "Івано-Франківський облавтодор". Стан мостів перевіряють двічі на рік – весною та восени. Після цього складають акти обстеження та дефектні акти, визначають допустиме навантаження і дозволяють рух або встановлюють обмеження за певними параметрами. Аварійних мостів в області нема, але п’ять є обмежено придатними для руху транспорту.

Стан мостів на Прикарпатті суттєво погіршився після повені 2008 року, коли багато з них були зруйновані, особливо у Верховинському та Косівському районах. Ще однією проблемою, за словами начальника відділу мостів та штучних споруд служби автодоріг в Івано-Франківській області Олени Рачкевич, є пониження дна русел рік.

"196 мостів в області зведені на опорах на природному заляганні до чотирьох метрів. А багато русел рік уже понизились до двох метрів, внаслідок чого оголюються опори, і це є великою проблемою", – каже Рачкевич.

За її словами, негайного ремонту в області потребують 55 мостів. Серед них мости у селах Старий Лисець, Сівка Войнилівська, Боднарів, Стопчатів, Буковець, Мошківці. Ще 34 мости наразі залишаються недобудованими. 16 з них – після повені 2008 року. Відтоді й досі діють ще 19 так званих об’їзних, тимчасових мостів, які не передбачені на таку тривалу експлуатацію та розраховані всього на 25% ймовірності перевищення рівня повеневих вод.

Найстаршим на Прикарпатті є Городенківський міст через потік Ямгорів, зведений ще у 1716 році, який за трьохарочну конструкцію ще називають "Три мости". Найновіший міст – у с. Черніїв біля обласного центру, збудований у 2004 році після руйнування попереднього.

Найдовшим – протяжністю 473 метри – є міст у с. Нижнів. Він же й один з найвужчих, завширшки 5,3 метра. Але найвужчим, шириною всього 3 метри 53 сантиметри, є 232-метровий міст через ріку Дністер у с. Лука.
Найширший міст звели у 1975 році у с. Старі Кривотули. Його проїжджа частина має ширину 22,6 м та ще по метру два тротуари. Щоправда, цей міст невеличкий, довжиною всього шість метрів.
Найвищим – до 40 метрів – є міст у с. Устечко Городенківського району. Він же найунікальніший в Україні, так званого коробчастого січення. У колишньому СРСР збудували всього кілька таких мостів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: