fbpx

Офіс реформ пропонує звести кількість об'єднаних громад на Прикарпатті до сорока

Суспільство 14:04, 03.06, 2015

Робоча група Офісу реформ на Прикарпатті розробила другий варіант перспективного плану формування територіальних громад, який передбачає 40 адміністративних одиниць замість 70, які були запропоновані у першому варіанті плану.

Про це йшлося на прес-конференції директора Офісу реформ в Івано-Франківській області Дмитра Дзвінчука і керівника апарату обласної державної адміністрації Руслана Панасюка.

За словами Панасюка, представники Офісу провели неофіційну консультацію з експертом з питань місцевого самоврядування та адміністративно-територіальної реформи Юрієм Ганущаком, який рекомендував переглянути ті громади, формування яких не відповідає затвердженій Методиці. За його баченням, на Івано-Франківщині має бути не більше 41 тергромади.

1

План об'єднаних громад Богородчанського району. 

За словами Дзвінчука, Офіс реформ прислухався до думки громад, які наполягають, що на Івано-Франківщині має бути 74 громади, проте це начебто суперечить розробленій методиці.

"Ми свідомо пішли на порушення методики", – зазначив Дмитро Дзвінчук, зауваживши, що побажання громад дещо розбігаються із нормами закону. "Ми виконали свої зобов’язання перед громадами", – додав Дзвінчук.

Як на сьогодні виглядає проект об'єднання громад в розрізі районів, можна побачити на сайті ОДА.

Питання про перспективний план формування територіальних громад області внесено у порядок денний сесії обласної ради, яка відбудеться 5 червня. Сьогодні проходять засідання постійних депутатських комісій, де обговорюються питання, а напередодні сесії відбудеться розширене засідання президії облради, на якому ще раз детально проаналізують питання спроможності територіальних громад.

Ймовірно, що сесія розгляне формування близько 40 тергромад, але, за словами Дзвінчука, кожну громаду депутати розглядатимуть окремо.

Як повідомляв КУРС, консультації в Мінрегіоні щодо об’єднання громад Івано-Франківщини відбулися кулуарно. Асоціація селищних та сільських рад області заявила, що дії Івано-Франківської ОДА та Офісу реформ ставлять під загрозу проведення децентралізації в області, порушують принцип добровільності об’єднання та створюють протестні настрої в самих громадах.

2

3

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: