fbpx

На Прикарпатті ОТГ отримають майже 80 млн грн інфраструктурної субвенції

Економіка 18:22, 17.03, 2019

На Прикарпатті об’єднані громади цього року отримають майже 80 млн грн інфраструктурної субвенції.

Про це кореспонденту Укрінформу перед семінаром щодо управління проектами розвитку інфраструктури ОТГ повідомив Ігор Мельничук, радник з питань регіонального розвитку Івано-Франківського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону України.

"Міністерство регіонального розвитку передбачило для країни 2,1 млрд грн субвенції для ОТГ. Прикарпатські об’єднані громади отримають майже 80 млн грн інфраструктурної субвенції. Її розділять відповідно до кількості сільського населення та площі громад", – сказав Мельничук.

За його словами, найменша субвенція, яку отримає об’єднана громада на Прикарпатті, сягне 1 млн грн, найбільша – до 10 млн грн. Сім ОТГ на Прикарпатті отримають інфраструктурну субвенцію вперше. Це Вигодська, Коломийська, Новицька, Букачівська, Коршівська, Загвіздянська та Угринівська ОТГ.

"Є різниця між тими громадами, які прожили з цією субвенцією рік-три, і тими, що вперше її отримають. Останні хочуть простого: ремонт дахів, заміна вікон і дверей у комунальних будівлях", – запевняє Мельничук.

Аби отримати інфраструктурну субвенцію, громади-новачки беруться за створення Плану соціально-економічного розвитку ОТГ. Документ є короткотерміновим. Він діятиме не довше 1-2 років.

Більш досвідчені громади вже підраховують суму державної субвенції і чітко знають, куди її скерувати. Так, Тлумацька ОТГ отримає субвенцію втретє. За два роки держава скерувала Тлумацькій ОТГ майже 10 млн грн. За ці кошти вдалося підвищити енергоефективність та відремонтувати дві найбільш критичні дороги протяжністю у 800 м та 1 км.

"Ми вже знаємо нашу контрольну цифру субвенції у 2019 році. Отримаємо 3 млн 245 тис. грн. Очікували набагато менше. Розподіл будемо робити з депутатами і старостами. Втім, оскільки 2018 рік для нас був успішним у співпраці з донорськими організаціями, то ми ухвалили рішення скерувати ці кошти на співфінансування програми щодо водопостачання населених пунктів в ОТГ. Ми вже зробили проектно-кошторисну документацію на відновлення свердловин у двох селах та забезпечення водопостачання і каналізації для людей, які живуть на другому березі річки Дустрів (потік у басейні Дністра, – ред.). …Маємо цілий масив міста забезпечити водою. Це серйозне питання. Загальна вартість проекту – близько 8 млн грн. Водопостачання зайде на 18 вулиць громади", – зазначив перший заступник голови Тлумацької ОТГ Андрій Радовець.

Нині завдання для громад – не лише отримати ці кошти, але й скерувати їх на проекти до кінця року. В іншому разі субвенцію повертають до державної казни. Досі на Прикарпатті такого не було. Область була у числі перших та найкращих в ефективному розподілі коштів для розвитку ОТГ.

Нагадаємо, на Прикарпатті діють 30 ОТГ.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом і його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: