fbpx

На Прикарпатті в Гуті відпочиває перша леді України Марина Порошенко

Політика 13:08, 10.07, 2014

У вівторок, 8 липня, на Прикарпаття приїхала перша леді України Марина Порошенко. Дружина Президента оселилася у державній резиденції «Синьогора», що у селі Гута Богородчанського району.

За інформацією «КУРСу», Марину Порошенко на Івано-Франківщині зустрічав голова облдержадміністрації Андрій Троценко.

Нагадаємо, резиденція «Синьогора» організована на базі старого відомчого санаторію в 2001 р. і підпорядкована Державному управлінню справами. 12 грудня 2012 р. Указом Президента України Віктора Ющенка «Синьогора» була реорганізована в національний природний парк. Однак указ фактично не  виконаний.

Президент Ющенко часто відвідував резиденцію у Гуті. Зокрема, тут третій Президент відзначав свій 55-річний ювілей.

Янукович побував у Гуті лише тричі. Перший візит відзначив наказом вичистити резиденцію від попередника: гутяни, найняті в робітники, здирали зі стін не лише килими, а й різьблені деталі інтер'єру, зривали підлогу. Все всередині маєтку новий «цар» переробив під себе – у тяжкому класичному стилі. За три роки його правління в реконструкцію та утримання "Синьогори" вклали більше 200 млн гривень.

Загальна площа території складає 10 900 га. До складу Державної організації "Резиденція "Синьогора" входить лісгосп "Сивульський", загальна площа території якого становить 10 886 га. На території резиденції у триповерховому приміщенні розташований пансіонат на 80 місць, у якому облаштовано 10 апартаментів, 9 номерів "люкс", 21 номер "напівлюкс". У спальному корпусі пансіонату є бар, ресторан, їдальня, приміщення для проведення прийомів і конференцій, а також кухонний блок, міні-пекарня, пральня, автоматична телефонна станція, складські приміщення. На території резиденції є чотири двоповерхових котеджі на 14 місць.

Після Майдану в резиденції «Синьогора» провели інвентаризацію.

Зараз і Державне управління справами, і Міністерство екології, і Кабінет Міністрів України опрацьовують питання про виділення фінансування на створення національного природного парку і на функціонування на базі парку державної резиденції. На це потрібно буде декілька мільйонів гривень: щоб оформити документально, провести топографічні зйомки, виготовити технічну документацію, підготувати проектні рішення, розробити штатний розпис і ввести у склад парку науковців.

Після Єврореволюції прикарпатські активісти навідувалися в резиденцію. Були ідеї використовувати маєток для соціальних проектів. Тут уже відбулося кілька заходів, зокрема, свято для дітей-інвалідів. Втім, схоже, "Синьогора" таки залишиться закритим державним об'єктом. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: