fbpx

На Прикарпатті перші вибори сільських старост відбудуться в Печеніжині

Суспільство 06:40, 21.01, 2016

28 лютого на Франківщині можуть відбутися вибори сільських старост - в Печеніжинській об'єднаній територіальній громаді на Коломийщині.

Про це "Репортеру" повідомив директор Офісу реформ Руслан Панасюк.

"У Міністерстві регіонального розвитку визначили, що вибори сільських старост в Печеніжинській ОТГ можуть відбутися орієнтовно 28 лютого", – каже Панасюк.

Печеніжинська ОТГ – перша на теренах Івано-Франківської області, яка пройшла усі процедури законодавства. До ОТГ увійшли 8 населених пунктів: смт. Печеніжин, села Молодятин, Марківка, Малий Ключів, Рунгури, Слобода, Сопів, Княждвір.

За словами Панасюка, вже у квітні старост також обиратимуть і у Верхнянській ОТГ (Калуський район).

Обрані старости, відповідно до закону про добровільне об’єднання територіальних громад, представлятимуть інтереси жителів сіл у виконавчому комітеті об’єднаних територіальних громад.

У законі, зокрема, зазначено, що староста:

  1. представляє інтереси жителів села, селища у виконавчих органах сільської, селищної, міської ради;
  2. сприяє жителям села, селища у підготовці документів, що подаються до органів місцевого самоврядування;
  3. бере участь у підготовці проекту бюджету територіальної громади в частині фінансування програм, що реалізуються на території відповідного села, селища;
  4. вносить пропозиції до виконавчого комітету сільської, селищної, міської ради з питань діяльності на території відповідного села, селища виконавчих органів сільської, селищної, міської ради, підприємств, установ, організацій комунальної форми власності та їх посадових осіб;
  5. здійснює інші обов’язки, визначені Положенням про старосту.

Положення про старосту затверджується сільською, селищною, міською радою відповідної об’єднаної територіальної громади. У положенні визначаються права і обов’язки старости, порядок його звітності, інші питання, пов’язані з діяльністю старости.

Довідка:

В об’єднаній територіальній громаді кількість депутатів обиратиметься пропорційно до населення сіл, які входитимуть до неї. На місцях представники влади нікуди не зникнуть – головними у селах будуть старости і це буде виборна посада.

Мало того, сільські ради, як виявляється, нікуди не зникнуть, а перетворяться на управи. Фактично, староста сидітиме в управі, реєструватиме народження, смерть і видаватиме довідки. Але ж він не зможе справлятись з цим один? Потрібен ще діловод. Таким чином, у селах, де були сільради, а будуть управи, залишаться одна-дві ставки на адміністрацію, а не п’ять чи шість, як є зараз.

А допоки в об’єднаних територіальних громадах на Прикарпатті не проведуть вибори сільських старост, їхні функції тимчасово виконуватимуть ті самі сільські голови.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: